• nedelja, 16. jun 2024.
Predstavnik Srbije na Svetskom prvenstvu
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Predstavnik Srbije na Svetskom prvenstvu

8. decembar 2017. godine

Da iz malih sredina potiču uspešni sportisti još jedan dokaz u nizu za to je trinaestogodišnji Nemanja Zdravković koji je svoje selo Martince poslednjih godina promovisao na najbolji mogući način

Piše: I. Pejinović

Nemanja na pobedni;kom postoljuNemanja već par godina trenira karate, nosilac je majstorskog plavog pojasa drugi dan. Do sada je pored mnogo turnira posetio i tri Evropska prvenstva sa kojih je doneo četiri zlatne i jednu srebrnu medalju, a ovo mu je prvo Svetsko prvenstvo. Može da se pohvali sa preko 39 osvojenih medalja i četiri pehara. Na Svetskom prvenstvu u karateu, održanom u Burgasu, učestvovalo je 48 zemalja i preko 3.500 takmičara, a Nemanja je nastupao za reprezentaciju Srbije. Pobedio je takmičare iz Indije i Amerike, a od takmičara iz Belgije izgubio je za 0,1 bod. Osvojio je četvrto mesto, što je veliki uspeh postignut na jednom takmičenju ovakvih razmera.

– Ovo je bilo divno iskustvo i veliki uspeh za mene. Ponosan sam što sam predstavljao svoju zemlju na Svetskom prvenstu.  Plasirati se među prva četiri mesta na jednom ovakvom takmičenju je zaista ogroman uspeh i pomak u mojoj karijeri a budućnost je tek preda mnom. Reprezentacija Srbije u Bugarskoj je osvojila prvo i treće mesto u generalnom plasmanu. Moram priznati da sam bio malo i uplašen, ovo je moje prvo Svetsko prvenstvo, nisam se nadao tolikom broju učesnika. Trema je postojala, ali kada sam izašao na borilište, pred publiku i žiri, tremi više nije bilo mesta. Dao sam sve od sebe i na kraju se moj trud i rad isplatio – rekao je Nemanja.

Iza ovih uspeha naravno da stoje Nemanjini roditelji, koji mu pružaju veliku podršku.

– I sam se u mladosti bavio ovom borilačkom veštinom ali to su bila neka druga vremena. Nemanju sam još od malih nogu naučio da voli karate. Sada samo mogu da budem ponosan na uspeh svog sina – rekao je tata Srđan Zdravković, a majka Radica je dodala:

Na pripremama za prvenstvo– Nemanjin odlazak na ovo prvenstvo iziskivao je velike finansijske troškove i odricanja ali ostvarenje njegovih snova kao i svakom roditelju i nama je najbitnije.

Nemanja je nedavno učestvovao i na Evropskom prvenstvu u Subotici. Na ovom takmičenju je učestvovalo preko 20 zemalja. Samim učešćem na ovom prvenstvu direktno se plasirao na Svetsko prvenstvo koje će se održati početkom oktobra u Eregu u Mađarskoj.

– Kao i svaki sportista i ja imam neki svoj uobičajeni ritual pred nastup. Obavezno se prekrstim i nakon toga dam sve od sebe da bolje od protivnika izvedem katu. Ove godine na Evropskom prvenstvu u prvom krugu sam pobedio takmičara iz Ukrajine rezultatom 3:2 radeći početničku katu. U drugom krugu sam se takmičio protiv dečaka iz Prokuplja, rezultat je bio izjednačen i u trećem krugu sam se našao sa istim učesnikom i pobedio ga za 0,6 bodova. Ovim sportom se bavim prvenstveno radi druženja, upoznavanja novih mesta širom Srbije a i van granica, što svakako takmičenja nose sa sobom i naravno takmičarskog duha koji je uvek prisutan. Moji uzori su Luka Valdesi karatista iz Italije u katama i Rafael Agajev iz Azejberdžana u borbama. Razredni starešina, direktor škole kao i svi nastavnici imaju razumevanja za moje izostanke sa nastave a ja se trudim da oni budu što ređi – priča Nemanja.

Немања Здравковић са освојеном медаљомPored uspeha u sportu, ovaj vredni dečak je i odličan učenik martinačke osnovne škole. Kaže da je vrlo zahvalan i svom treneru Milenku Vlajkoviću iz Divoša.

– Od početka ovog meseca, ponosni sam vlasnik majstorskog plavog pojasa 2. dan. Do Svetskog prvenstva očekuje me još par turnira, mnogo treninga i priprema kako bi se što bolje plasirao – rekao je Nemanja Zdravković.

Inače, od početka ove godine Nemanja se takmiči u kategoriji kadeta. U februaru ove godine učestvovao je na Internacionalnom turniru u Slovačkoj i tu se dobro plasirao. U martu se takmičio na prvenstvu Vojvodine i tu je osvojio srebrnu medalju, a nakon toga nastupio je na Internacionalnom osmom super ENPI kupu na kome je učešće uzelo 25 zemalja. Tu je zauzeo treće mesto i kući doneo bronzanu medalju, baš kao i u aprilu sa prvenstva Srbije u Jagodini.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „Kakve su nam škole, takva su nam sela” koji se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: