• ponedeljak, 15. avgust 2022.
Policijske akcije širom Srbije, krivične prijave i protiv Sremaca
Crna hronika
0 Komentara

Policijske akcije širom Srbije, krivične prijave i protiv Sremaca

20. decembar 2017. godine

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnih nekoliko dana, u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, koje su posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili su 38 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2008. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica oštetili za više od 7,6 miliona evra.

Akcije su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Upravom carina i Poreskom policijom, sprovedene na teritoriji Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Sombora, Sremske Mitrovice, Pančeva, Smedereva, Požarevca, Jagodine, Zaječara, Čačka, Užica, Pirota, Niša i  Novog Pazara.

Među uhapšenima su i četiri carinska službenika, bivši funkcioner opštine Bačka Topola, zaposlena u dve osnovne škole, radnik kompanije  „Dunav osiguranje“, bivše odgovorno lice filijale „Pireus banke „ u Novom Sadu, carinski agenti u špediterskim kućama, više odgovornih lica i zaposlenih u različitim privrednim društvima.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, prijave u redovnom postupku podnete su protiv još 39 osoba, među kojima je pet policijskih službenika, carinski službenik, bivši funkcioner opštine Pećinci, bivše odgovorno lice Klinike za kardiohirurgiju – Klinički centar Srbije i još troje odgovornih lica u toj ustanovi, članovi Komisije za sport opštine Petrovac na Mlavi, odgovorno lice fudbalskog kluba „Trbunje“.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Rumi, uhapsili su J.M. (52) i G.L. (52), zaposlene u javnom preduzeću „Stambeno“ u Rumi, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela pronevera i falsifikovanje službene isprave.

Postoje osnovi sumnje da su J.M. i G.L. od januara 2016. do septembra ove godine, prisvojili milion dinara od naplate troškova grejanja koje su građani uplaćivali na blagajni javnog preduzeća „Stambeno“.

Uplate, kako se sumnja, nisu knjižili u poslovnim knjigama, saoštava MUP.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu  u Rumi.

Krivične prijave u redovnom postupku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Rumi, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv bivšeg funkcionera opštine Pećinci, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni se tereti da je bez prethodno sprovedenog postupka eksproprijacije zaključio ugovor sa jednim privrednim društvom, kome je na taj način omogućio izgradnju saobraćajnice i time oštetio više fizičkih lica.

Oštećeni su kasnije u parničnom postupku od opštine Pećinci naplatili štetu od 61.000.000 dinara.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica privrednog društva „Relja Petrol“ doo, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave.

Postoje osnovi sumnje da je on u periodu od 17.  jula do 13. oktobra 2017. godine,  izvršio nabavku robe od 11 privrednih društava u ukupnom iznosu od 4.800.000 dinara, koju nije evidentirao u svojim poslovnim knjigama, a zatim je prodao nepoznatim kupcima za gotov novac, koji je prisvojio za sebe.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: