• nedelja, 16. jun 2024.
„Lepotica“  koja krasi Ljukovo
Projekti | Inđija
0 Komentara

„Lepotica“ koja krasi Ljukovo

23. decembar 2017. godine

Ono o čemu se malo govorilo, a svakako služi na ponos svim meštanima jeste prelepi pravoslavni Hram Uspenja Presvete Bogorodice koji svojim velelepnim izgledom krasi ovo selo

Piše: M. Balabanović

Sluzi na ponos mestanimaO inđijskom selu Ljukovo se poslednjih nekoliko godina pričalo i pisalo samo u kontekstu nepostojanja trotoara i čestih razmirica u Savetu mesne zajednice. Od kako je formiran novi savet, stvari u ovom selu su krenule na bolje. Urađeni su trotoari u pojedinim ulicama, a u planu je asfaltiranje nekih ulica, uređenje prilaza groblju i adaptacija prostorija škole za potrebe vrtića. Ono o čemu se malo govorilo, a svakako služi na ponos svim meštanima jeste prelepi pravoslavni Hram Uspenja Presvete Bogorodice koji svojim velelepnim izgledom krasi ovo selo.

Prema crvenim podacima izgradnja hrama je  započela 1990. godine na inicijativu protojereja – stavrofora Božidara Ćurčića, paroha u Inđiji, a u saradnji sa meštanima i Dimitrijem Crevarom.  Iste godine, episkop sremski Gospodin Vasilije osvetio je temelje hrama, najavljujući stvaranje crkvene opštine. Nakon smrti paroha, radove na izgradnji hrama preuzeo je na sebe Građevinski odbor Crkvene opštine Ljukovo. Nedugo posle toga gradilište je zapustelo sve do dolaska jereja Borivoja Veselinovića, koji je inače i rođen u Ljukovu. Radovi se nastavljaju i hram se stavlja pod krov.

Posle dve decenije, tačnije 2000. godine na inicijativu Slavice Vujošević, koja živi i radi u Austriji, prikuplja se dobrovoljni prilog kako bi se hram snabdeo crkvenim zvonima. Ikonostas u hramu izradio je Dragan Petrović iz Beograda, a oslikao ga je 2015.  ikonopisac Rade Sarić. Nastavak radova na hramu nastavljen je 2012. godine, dolaskom jereja Nemanje Martinovića, kada se pristupilo konačnom završetku hrama u naredne dve godine. U tom periodu je urađena fasada, zamenjeni vrata i prozori, uvedeno grejanje, te se započelo i sa oslikavanjem celokupnog hrama rukom Radeta Sarića, a uz blagoslov episkopa sremskog Vasilija. Živopisanje hrama završeno je u jesen 2016. godine. Istovremeno se pristupilo i uređenju eksterijera, odnosno porte hrama koja je najzad ograđena i uređena postavljanjem visokog rastinja, behatona i trave.

LjukovoU Ljukovu pod pokroviteljstvom srpske pravoslavne parohije i kulturno umetničkog društva se obeležavaju 28. jun Vidovdan i 28. avgust Uspenje Presvete Bogorodice, hramovna i seoska slava prigodnim duhovnim sabranjima, praćenim kulturno umetničkim programom, a uz prisustvo velikog broja ljudi ne samo iz Ljukova, nego i šire okoline.

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija.Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: