• petak, 19. april 2024.
Izvor gde su se odmarali srpski velikani
Projekti | Inđija
0 Komentara

Izvor gde su se odmarali srpski velikani

22. decembar 2017. godine

Sveti Sava je bio na ovom izvoru početkom 13. veka, kada je izmirio svog brata Stefana sa mađarskim kraljem

Piše: M. Balabanović

CortanovciSelo Čortanovci je poznato po brojnim znamenitostima, a na daleko čuveno po izletištu „Kozarica“ koje se nalazi  na desnoj obali Dunava sa 220 hektara lipove šume koja je deo nacionalnog parka “Fruška gora” i spada u izletište prve kategorije. Tokom prolećnog perioda, pogotovo za prvomajski uranak, ovo izletište posećuju turisti iz cele Srbije.

Prema istorijskim podacima izvor „Kozarica“ je bio stecište velikih srpskih ličnosti. Sveti Sava je bio na ovom izvoru početkom 13. veka, kada je izmirio svog brata Stefana sa mađarskim kraljem.  U 15. veku Kozaricu je često pohodio i odmarao se despot Vuk Branković kada je iz Kupinova išao za Slankamen.  Za vreme Slankamenačke bitke, 1691. godine, ovde je svoju vojsku odmarao vojvoda Jovan Monasterlija sa 12.000 konjanika koja se na strani Austrije borila protiv Turaka i čijom su zaslugom i junaštvom Turci pobeđeni. U neposrednoj blizini na kraju šume nalazi se dolina Kosturnica, mesto gde su pokopani izginuli u Slankamenačkoj bici.

Kozarica cuveno izletisteInače, Kozarica je mesto gde su Čortanovčani pravili Đurđevdanske uranke 5. na 6. maj , kada je seoska slava. Na uranke su dolazili gosti iz celog Srema, uglavnom vozom koji je na taj dan išao od Zemuna samo do Čortanovaca. Na Kozarici se igralo, pevalo, pekli jaganjci, svirali tamburaši, postavljali šatori, ringišpili i licideri. Posle uranka rano ujutru se vraćalo kući i zajedno sa gostima odlazilo u selo na slavu.

Prvo obeležje na Kozarici je drveni krst, koji je postavljen i osvećen 1848. godine na Ivandan. Posle izgradnje železničke pruge za vreme paroha Nikole Konstatinovića 1890. godine uređuje se izvor i postavlja nov drveni krst. Izvor je zidan ciglom i kamenim blokovima, istim koji su korišćeni u izgradnji železničkog tunela. Godine 2002. zidani deo se srušio zajedno sa ikonom Svetog Đorđa, ostao je samo valov za vodu. U proleće 2006. godine zalaganjem Zavičajnog društva „Kozarica“ i njegovog predsednika Živana Pašića prikupljena su novčana sredstva i građevinski materijal. Obnova je počela po projektu Nacionalnog parka Fruška gora koji je i uredio okolinu izvora.  Izvor je osvećen 11. novembra 2006. godine od strane vladike Sremskog gospodina Vasilija i srpskom narodu na čast i spomen ostavljen.

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija.Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: