• nedelja, 16. jun 2024.
Dekoracija je inspiracija
Reportaža | Šid
0 Komentara

Dekoracija je inspiracija

22. novembar 2017. godine

Prijatelji, poznanici, pa čak i moji roditelji su bili veoma iznenađeni kada su čuli za taj moj hobi, jer nisu mogli da veruju da imam vremena još i za torte, pored toga što sam zaposlena i što imam četvoro dece. Posebno im je bilo neobično to što sam popadija, jer su mi govorili da bi neko popadiji trebao da mesi kolače, a ne da obrnuto. Međutim, ja se nisam obazirala na komentare nego sam nastavila da se bavim onim što me ispunjava – kaže Biljana Pršić iz Šida

Piše: S. Mihajlović

Биљана Пршић са цветовима за украшавањеSvoju ljubav prema poslastičarstvu Biljana Pršić iz Šida poslednje tri godine pretvorila je u pravu umetnost i svoju veliku strast. Po zanimanju je fizioterapeut i zaposlena je u šidskom Domu zdravlja, ali je svoj hobi usavršila toliko da bi joj na tortama koje pravi danas pozavideli čak i mnogi profesionalci. Iako je Biljana majka četvoro dece i supruga šidskog sveštenika, ipak i pored brojnih obaveza svakog dana nađe vremena da se bavi onim što najviše voli, a to je pravljenje torti i sitnih kolača.

-Počela sam sasvim slučajno…Kada sam rodila četvrto dete probala sam sama da napravim neku tortu za decu, da ih obradujem. Nakon toga sam pravila torte za svečanosti svojih rođaka i kolega i tako je to sve i krenulo – sasvim spontano i neplanirano. Pošto sam videla koliko se to svima njima dopalo, nastavila sam i dalje da mesim torte, jer je to hobi koji me ispunjava i uz koji se opuštam, predstavlja neku vrstu mog “izduvnog ventila”. Prijatelji, poznanici, pa čak i moji roditelji su bili veoma iznenađeni kada su čuli za taj moj hobi, jer nisu mogli da veruju da imam vremena još i za torte, pored toga što sam zaposlena i što imam četvoro dece. Posebno im je bilo neobično to što sam popadija, jer su mi govorili da bi neko popadiji trebao da mesi kolače, a ne da obrnuto. Međutim, ja se nisam obazirala Сви украси су јестивиna komentare nego sam nastavila da se bavim onim što me ispunjava. Gledala sam na internetu recepte i razne savete iz te oblasti, a nakon toga sam se zainteresovala i za ukrašavanje torti. Najpre sam počela da kupujem potreban alat, a onda je usledilo i prikupljanje recepata. Za neke od uobičajnih torti koje se najčešće prave recept sam već imala, jer ih je kod nas u kući mama često pravila, a  ostale sam našla na internetu. Postoje i one koje sam sama osmislila i kroz praksu ih još dodatno usavršila, jer mi ideje i inspiracija same naviru kada krenem u taj deo posla. Prva torta koju sam napravila bila je reforma, a nju i doboš tortu najviše i volim da pravim, zapravo doboš torta je moj favorit – priča Biljana Pršić iz Šida i dodaje da po narudžbini pravi i sitne kolače i slana predjela.

Дечја тортаŠto se tiče ukrašavanja, kaže da je za potrebno više vremena nego za samo pečenje kora i pravljenje fila. Ona voli da tortu napravi dva dana ranije kako bi se fil lepo sjedinio sa korama i kako bi se posle ona lakše sekla. Ukrašava je tog dana kada će biti izneta pred goste, a vreme za dekoraciju zavisi od toga kakva vrsta dekoracije je potrebna. Sav materijal koji koristi za ukrašavanje je jestiv, a nedavno je naučila i da pravi ukrasne cvetove.

-Taj zanat sam naučila od Mire David iz Berkasova, koja već godinama izrađuje cveće, a takođe sam išla i u Valjevo na kurs kod Olje Branković, da naučim novu tehniku, a to je prskanje torti. Ukrasno cveće se pravi mnogo ranije i zato je uvek potrebno torte naručiti barem dve nedelje ranije. Svaka latica se pravi posebno, a posle se suši i pravi se po fazama, što zahteva vreme. U tom poslu mi pomažu deca i mama, ali najveća podrška mi je suprug – kaže Biljana.

Добош торта је Биљанин фаворитSvoje znanje i umeće Biljana deli nesebično, a u planu joj je da naredne godine napravi i svoju malu radionicu za izradu torti, jer joj kuhinja porodičnog doma sada već postaje premala za sve ono što njene ruke umeju da naprave. Kako kaže, radionici se veoma raduje, jer će to biti njen kutak u kome će moći u potpunosti da uživa dok pravi svoje omiljene slatkiše.

Biljana kaže da za ovaj hobi treba jako puno vremena i strpljenja, a zarada nije preterano velika i dodaje:

-Ali, pošto meni novac nije prioritet nego ljubav prema tom poslu, onda i ne pravim neku tačnu računicu koliko zarađujem na tome. Bitno mi je da radim ono što volim, što me opušta i zadovoljna sam time.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: