• utorak, 28. novembar 2023.
Najmlađi, a najuspešniji
Projekti | Inđija
0 Komentara

Najmlađi, a najuspešniji

30. oktobar 2017. godine

Zemljoradnička zadruga “Voćar Slankamen” je osnovana 2011. godine u Novom Slankamenu, a nastala je udruživanjem 41 zadrugara – voćara iz Novog Slankamena, Starog Slankamena, Slankamenačkih Vinograda, Maradika i Novih Karlovaca. Poseduje hladnjaču kapaciteta 3.500 tona u ULO režimu, a sami zadrugari i njeni kooperanti oko 3.000 tona u standardnim hladnjačama

Piše: M. Balabanović

Nikola Kotarac direktor ZZ VocarZemljoradnička zadruga “Voćar” iz Novog Slankamena našla se ove godine među pet najboljih i najuspešnijih u Inđiji, a povodom Dana opštine dodeljena im je Oktobarska nagrada, kao najveće opštinsko priznanje. Nagradu je u ime zadruge primio Nikola Kotarac, direktor zadruge, koji je tom prilikom poručio da su u prethodnim godinama imali dosta poteškoća, ali su uprkos svemu opstali. Kako je dalje istakao u narednom periodu imaju nameru da šire kapacitete hladnjače, jer su kupili novo zemljište od opštine, po znatno nižoj ceni. Takođe se nadaju da će uspeti da ostvare sve zacrtane planove i zajedničkim snagama još više unaprede posao.

– Reč je o najmlađoj zadruzi u Slankamenu, a  sama hladnjača je napravljena u isto vreme kada je formirana i zadruga “Voćar”, polovinom 2011. godine, a već na jesen su motori prvi put pušteni u rad kada je reč o hladnjači – kaže Kotarac.

Zemljoradnička zadruga “Voćar Slankamen” je osnovana 2011. godine u Novom Slankamenu, a nastala je udruživanjem 41 zadrugara – voćara iz Novog Slankamena, Starog Slankamena, Slankamenačkih Vinograda, Maradika i Novih Karlovaca. Poseduje hladnjaču kapaciteta 3.500 tona u ULO režimu, a sami zadrugari i njeni kooperanti oko 3.000 tona u standardnim hladnjačama koje se nalaze u okviru njihovih gazdinstava.

ZZ Vocar Slankamen– Kapacitet naše hladnjače je 300 vagona sa kontrolisanim ULO režimom i 30 vagona sa običnom atmosferom, odnosno kratkotrajnim čuvanjem. U komorama sa kontrolisanom atmosferom jabuka može da se čuva i do godinu dana, a nakon tog perioda izgleda kao da je tek ubrana, odnosno sočna i nepromenjenog izgleda – navodi on.

– U početku smo imali probleme u poslovanju da bi 2014. godine promenili kompletno rukovodstvo i učlanili se u Zadružni savez Vojvodine, koji su nam dali maksimalnu podršku i pomoć. Za tri godine smo uspeli da stanemo na noge, da investiramo iz sopstvenih prihoda više od osam miliona dinara – ističe Nikola Kotarac i podseća da su kupili zemljište neposredno uz postojeću hladnjaču kako bi gradili novi pogon i proširili kapacitete.

On na kraju podseća da je njihova zadruga letos potpisala Sporazum o realizaciji projekta „Praktična škola zadrugarstva“ koja će pružati savete na osnovu dosadašnjeg iskustva svim budućim i sadašnjim zadrugarima.

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: