• subota, 20. april 2024.
„Isti, a različiti˚
Projekti | Ruma
0 Komentara

„Isti, a različiti˚

14. septembar 2017. godine

Iako će predstava svoju premijeru imati u Rumi tokom manifestacije „Dečija nedelja“ u oktobru mesecu, ona je već dva puta odigrana i to najpre na Smotri scenskog stvaralaštva dece Srema u Pećincima, a potom na Festivalu dečijeg dramskog stvaralaštva u Bačkoj Palanci

Piše: M. Ninković

Исти а различитиDramski studio Gradskog pozorišta Ruma, započeo je ove godine realizaciju projekta pod nazivom „Isti a različiti“, za koji su na osnovu konkursa sredstva dobijena od Opštine Ruma. Reditelj, Zoltan Fridman, navodi da je u okviru ovog projekta u saradnji sa Društvom za pomoć nedovoljno razvijenim osobama u Rumi i Dnevnim boravkom za decu i omladinu ometenu u razvoju, urađena pozorišna predstava koja nosi naziv kao i sam projekat, „Isti a različiti“. Iako će predstava svoju premijeru imati u Rumi tokom manifestacije „Dečija nedelja“ u oktobru mesecu, ona je već dva puta odigrana i to najpre na Smotri scenskog stvaralaštva dece Srema u Pećincima, a potom na Festivalu dečijeg dramskog stvaralaštva u Bačkoj Palanci.

– Svi smo sve zajedno radili na ovoj predstavi. Imali smo i naše radionice za izradu kostima, scenografije. Deca su bila otvorena i spremna da se igraju, a mladi glumci Dramskog studija su bez ikakvog naglašavanja bilo kakvih različitosti, prihvatili svoje nove drugare i sa velikom pažnjom i energijom im pomagali u radu na predstavi, govori Fridman. U radioničarskom radu, tokom čitajućih proba, deca su se lagano upoznavala, zbližila i sprijateljila. Bilo je fascinantno gledati kako se tokom te igre, deca Dramskog studija dovijaju da deci ometenoj u razvoju pomognu kako bi ona uspela da se u ovoj predstavi najbolje pokažu. Ta deca koja su radila sa nama su uprkos svom hendikepu, pokazala ogromnu želju, volju, upornost i uvek su iznalazila mogućnost da pronađu rešenje za određene glumačke zadatke i prilagode ih sebi. To su i najveći benefiti i uspesi u ovom procesu rada i raduje me što su deca iz Udruženja MNRO Ruma i Dnevnog boravka, poželela da sa nama budu i na redovnim glumačkim probama koje nisu vezane za predstavu „Isti a različiti“.

Са једне пробеOvaj komad u centar radnje postavlja malog pingvina koji se rađa sa hendikepom i cela predstava se bazira na njegovom odrastanju, problemima koji taj proces prate, odnosom drugih prema njegovom nedostatku i uključivanju u život uz pomoć porodice, škole, prijatelja.

– Sve je jako lepo proteklo i sa nestrpljenjem svi očekujemo premijeru u Rumi. Veliku pomoć u radu na izradi kostima i scenografije, pružili su nam stručni saradnici Jovica Panić, Aleksandra Stanković Jovanović, Ljiljana Pantelić. Kostimi su od sunđera, vrlo su živopisni i deci su se mnogo dopali. Uvežbavali smo i način hoda pingvina, a odlučili smo se da umesto muzičke matrice, deca u predstavi uživo pevaju sve songove, što je dodatno predstavi još više dalo od dečije prirodnosti i spontanosti. Deca su slušala jedna druge, ispravljala i usaglašavala se i zaista je rad sa njima bio potpuno uživanje.

Сцена из дечије представеU dogovoru sa lokalnom samoupravom i osnovnim školama, predstava će se igrati u Kulturnom centru „Brana Crnčević“ tokom „Dečije nedelje“ i to za učenike uzrasta od prvog do šestog razreda. Saradnja Dramskog dečijeg studija rumskog pozorišta i nedovoljno razvijene dece se time ne završava, naprotiv. Nakon održanih zajedničkih čitalačkih proba teksta koji se zasniva na romanu Ferenca Molnara, „Dečaci Pavlove ulice“, tokom letnje pauze već su podeljeni glumački zadaci. Namera je da se po motivima ovog romana, zajedno uradi predstava koja će nositi naziv „Deca ulice“.

– Različitosti treba da nas spajaju, a u suštini, svi smo mi isti. Tokom proba i rada na predstavi, bilo je mnogo lepih i emotivnih trenutaka. Jako je lepo bilo videti i doživeti situaciju kada naša mala, mlada glumica, tokom probe ustane i priđe svom drugaru koji ima problem da šapatom artikuliše svoju rečenicu i kaže nam da ona ima jednu drugaricu sa sličnim problemom koju je naučila da razume, te će tako moći da razume i svog hendikepiranog druga i prenese nam ono što je on želeo da kaže. Deca sa hendikepom su za sve situacije i glumačke zadatke, koji su nekada bili za njih gotovo nemogući zbog određenog fizičkog hendikepa, pokazala ogromnu volju i želju da problem reše, savladaju i u tome su u velikom broju situacija i uspevala.

Aplauzima su za to ipraćeni sa scene u Pećincima, Bačkoj Palanci, a bez sumnje će imati veliku podršku svojih drugara, roditelja i najmlađe pozorišne publike i na oktobarskoj premijeri u Rumi.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta “Ista smo priča” koji je se finansira iz budžeta Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: