• utorak, 3. oktobar 2023.
Blagodat Duha Svetog je najbolji lek
Reportaža
0 Komentara

Blagodat Duha Svetog je najbolji lek

2. avgust 2017. godine

Jeleosvećenje je jedna od sedam Svetih tajni u crkvenom bogosluženju i služi se još od Hristovog vremena. Vrši se nad onima čiji je život u velikoj nevolji i opasnosti od bolesti i nemoći

Piše: S. Lapčević

LEK SA BOLESNE FOTO SREMSKE NOVINE SLOBODAN NIKSICSa blagoslovom Vladike Šabačkog Lavrentija, nedavno je u Hramu Prenosa moštiju Svetog Oca Nikolaja u Mačvanskoj Mitrovici služena je Sveta tajna Jeleosvećenja. Sveta tajna služena je nad D. Đ. iz Mačvanske Mitrovice, a pored Oca Slobodana Gačića, paroha mačvansko-mitrovačkog, i Oca Milorada Pavlovića paroha zasavičkog i ravnjanskog služili su je sveštenici iz severnog dela Mačve uz prisustvo nemalog broja vernika.

Jeleosvećenje je jedna od sedam Svetih tajni u crkvenom bogosluženju i služi se još od Hristovog vremena. Vrši se nad onima čiji je život u velikoj nevolji i opasnosti od bolesti i nemoći. Zabranjeno je savršavati je nad zdravima i nad umrlima, a za ovu Svetu tajnu bolesnik se priprema pokajanjem i ispovešću svojih grehova a posle ili pre Jeleosvećenja se pričešćuje.

– Osnovni smisao Jeleosvećenja jeste da se pomazivanjem bolesnika osvećenim uljem, kroz koje deluje Božija blagodat za ozdravljenje pomogne onome kome je pomoć i namenjena. Pri tome, treba naglasiti da se ovde pod bolesti podrazumeva ne samo obolenje tela, već i duha. Ovu Svetu tajnu su po zapovesti Hristovoj obavljali još i apostoli. Vremenom je upravo zahvaljujući njima, preneta na episkope, a potom i na sveštenike koji je do danas služe, poštujući tako zapovest Svetog apostola Jakova koji piše: „Boluje li ko među vama, neka dozove starešine crkvene, te neka čitaju molitvu nad njim i neka ga pomažu uljem u ime Gospodnje. I molitva vere pomoći će bolesniku i podignuće ga Gospod, a ako je greh učinio, oprostiće mu se.“ Tokom godine, ova Sveta tajna može se služiti jednom, ali i više puta i tom prilikom, kao i sada, verni narod može radi osvećenja u Crkvu da donese brašno ili ulje, koje posle mogu da koriste u svakodnevnoj upotrebi, objasnio nam je Otac Slobodan.

OTAC SLOBODAN GACIS FOTRO SREMSKE NOVINE SLOBODAN NIKSICKako je, po rečima Oca Slobodana, Mačva uvek bila nepresušni izvor pravoslavlja i nacionalnog u srpskom narodu, to je i protekle subote Hram Prenosa moštiju Svetog Oca Nikolaja bio ispunjen vernicima koji su želeli da učestvuju u Jeleosvećenju.

– Ja sam služio i u Sremskoj Mitrovici i u Vranju pa mogu slobodno reći da su naši ljudi prilično verni. Na jugu Srbije su bolje informisani o pitanjima vere, ali i meštani naše Mačve drže se prave vere na pravilan način i kako vreme više odmiče sve je više mladih u Crkvi što me posebno raduje. Sveta tajna Jeleosvećenja, kako je pisao i Sveti Vladika Nikolaj nema cilj samo da pomogne raslabljenog, već i da se pokaže i dokaže da je i čovek, baš kao i jelej obična materija, da je „nemoćan sam za sebe“, ali da blagodat Božija jeste. Sveti Nikolaj nas upućuje da se oko te blagodati sabiramo uvek i svuda, a mogu reći da je to posebno važno za ovako teška vremena u kojima živimo napominje Otac Slobodan i dodaje: – Gospod je tu da nam pomogne, da nas podrži kada smo raslabljeni i da nam pokaže put onda kada ga mi možda ne vidimo. Na nama je da tu pomoć prihvatimo, a Jeleosvećenjem to se upravo čini.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: