• utorak, 3. oktobar 2023.
Laćaračka OŠ „Triva Vitasović Lebarnik“ – savremena seoska škola
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Laćaračka OŠ „Triva Vitasović Lebarnik“ – savremena seoska škola

4. maj 2017. godine

Laćarci u ovoj školi uče od 1979. godine –  Selo ima dugu tradiciju školstva, jer je prva škola ovde počela da radi još davne 1733. godine

Piše: S. Đaković

Moderne ucioniceLaćarak je jedno od onih sremskih sela koje imaju savremene i relativno nove školske zgrade, jer je objekat Osnovne škole „Triva Vitasović Lebarnik” zvanično otvoren 27. oktobra 1979. godine. Ova osnovna škola  građena je sredstvima samodoprinosa, locirana je u centru sela, a prostor na kome je sagrađena obuhvata površinu od oko tri hektara i na njemu je zgrada sa oko 6.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora. Taj prostor odnosi se na učionice, kabinete za nastavu, kabinete za pripremu nastavnika, hodnike, fiskulturnu salu, svlačionicu, kupatilo, sanitarne čvorove, biblioteku,kuhinja, trpezarija, kancelarijski i prostor druge namene.
Škola u Laćarku ima, u stvari, 20-ak učionica, od kojih je deo specijalizovan za predmetnu nastavu, a deo namenjen za izvodjenje razredne nastave. Samo fiskulturna sala ima površinu od oko 800 kvadratnih metara, a u školi postoji biblioteka sa više od 8.000 knjiga, svečana sala gde se održavaju školske i aktivnosti seoskih udruženja. Uredjena je i okolina škole ispred koja je lepa negovana zelena površina zasađena brezama, četinarima, a uz prilaz školi su rundele raznovrsnog cveća. Iza škole nalaze se otvoreni sportski tereni.

natasa zec direktor škole– Škola u svemu prati savremene trendove pa i u nastavi, ali je za uspeh učenika važan njihov lični angažman, rad nastavnika, porodični uslovi i slično. Samo ove godine imamo učenike koji će našu školu i Srem predstavljati na republičkom takmičenju iz istorije, srpskog jezika i biologije. Na pokrajinskom takmičenju osnovaca imaćemo predstavnike u recitovanjum a brojni su uspesi i naših sportista – ističe Nataša Zec, direktor Osnovne škole „Triva Vitasović Lebarnik”.

Broj učenika laćaračke škole iz godine u godinu se menja, a poslednje godine ih je nešto više od 750. Tako je bilo i minule dve decenije.  Na primer, školske 1996/97. godine  školu je pohadjalo  1.055 učenika u 33 odeljenja, a školski izvori navode  da je  2006/07. školske godine tu učio 831 učenik i da je bilo 34 odeljenja.

Za Laćarak je značajna veoma duga tradicija školstva. Najstariji  istorijski podaci govore da je prva škola  počela sa radom davne 1733. godine, prvi učitelj u selu bio je pop Isak Novak, a glavni predmeti koji su se tada proučavali bili su časlavac i psaltir. Laćaračku školu je 1749. godine pohađalo 38 učenika od kojih je bilo 37 dečaka, a samo jedna devojčica. U bečkom Ratnom arhivu postoji zanimljiv dokument o srpskim veroispovednim školama iz 1780. godine sa potpisom barona fon Mitezena, gde se navodi i zapis o Laćarku. U tom dokumentu je napisano kako je u to vreme u Laćarku učitelj bio Todor Mihajlović, da je on dobar nastavnik čiji đaci uče sricanje, čitanje pisanje i psaltir.

laćačka škola nekadU periodu od 1801. do 1810. godine kao učitelji su radili đakoni, pola veka kasnije sagrađena je nova školska zgrada od tvrdog materijala sa dve školske sobe i dva učiteljska stana, a u  jednom odeljenju učilo je oko 60 učenika. Između dva svetska rata škola u Laćarku imala je 12 odeljenja u kojima je nastavu izvodilo 12 učitelja.

Po završetku Drugog svetskog rata nastava je počela 1. januara 1945. godine i to u privatnim kućama sve dok nije osposobljena školska zgrada koja je tokom rata služila neprijatelju kao – konjušnica. Kasnije je škola prerasla u osmogodišnju. Od 1952.do 1963. godine laćaračka škola nosila je ime pesnika Branka Radičevića, a od pomenute godine  nosi ime narodnog heroja Trive Vitasovića Lebarnika iz ovog sela.

 

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta “Kakve su nam škole, takva su nam sela” koji se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: