• petak, 1. jul 2022.
Čuvajte se krpelja!
Društvo | Vesti
0 Komentara

Čuvajte se krpelja!

18. maj 2017. godine

Vreme od uboda krpelja do pojave prvih simptoma bolesti kreće se od tri do 32 dana. Prva manifestacija je najčešće crvena makula na mestu uboda, koja se polako i bezbolno širi stvarajući koncentrične krugove – kaže dr Jasmina Jandrić Kočić, specijalista epidemiolog Centra za prevenciju

Piše: S. Mihajlović

Sa nastupanjem proleća i lepih dana  intenzivira se boravak u prirodi a time i mogućnost uboda krpelja koji mogu preneti na čoveka lajmsku bolest. Najveći broj obolelih registruje se od maja do jula meseca, mada se aktivnost krpelja zapaža tokom čitave godine ukoliko im pogoduju klimatski faktori. Široka rasprostranjenost žarišta i rastući trend čine da je ovo oboljenje značajan epidemiološki problem.

Od početka godine, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica registrovao je jedan slučaj Lajmske bolesti u Sremu i to kod osobe na teritoriji opštine Irig.

Dr Jasmina Jandric KocicPrema rečima dr Jasmine Jandrić Kočić, specijaliste epidemiologa iz Centra za prevenciju Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, reč je o zaraznoj bolesti, infekcija se prenosi ubodom krpelja, a oboljenje se javlja u svim  starosnim grupama.

-Vreme od uboda krpelja do pojave prvih simptoma bolesti kreće se od tri do 32 dana. Rana faza bolesti ponekad može biti bez ikakvih simptoma, a oboleli se javi lekaru tek sa kasnim manifestacijama. Simptomi obično počinju nedelju do mesec dana po ubodu krpelja. Prva manifestacija je najčešće crvena makula na mestu uboda, koja se polako i bezbolno širi stvarajući koncentrične krugove. Ova specifična promena, u zavisnosti od mesta uboda, može da bude širine i do 70 centimetara. Rani opšti simptomi su: slabost, malaksalost, povišena telesna temperatura, glavobolja, ukočeni vrat, bolovi u mišićima i zglobovima, uvećane limfne žlezde…Kod nelečenih, tegobe mogu trajati više nedelja i duže. Mnogo ozbiljnije komplikacije, kao što su neurološke, problemi sa zglobovima, ređe kardiološke, mogu se ponekad javiti nedeljama ili mesecima nakon uboda krpelja. Infekcije se javljaju  povremeno i kod ljudi koji ne znaju za ubod  ili crvenilo, odnosno negiraju i ubod i crvenilo. – objašnjava dr Jasmina  Jandrić Kočić iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Kada je reč o prevenciji, potrebno je na prvom mestu biti svestan tipičnih staništa krpelja, a to su područja vegetacije i šume, zatim bi bilo pogodno nositi svetlu odeće koja pokriva ruke i noge, a takođe i uvučene pantalone u čarape pomažu da otkrijemo krpelje pre nego što se zakače. Doktorka savetuje da je na kraju dana  obavezno pažljivo pregledanje kože i kosmatih delova, a ukoliko se primeti  krpelj, treba ga odmah odstraniti sa kože. Treba se imati na umu da se krpelji mogu doneti na svojoj odeći ili na kućnim ljubimcima, a da se rizik od infekcije povećava što se kasnije skine sa kože, odnosno ukoliko prođe duže od 24 sata.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: