• utorak, 9. avgust 2022.
Kraljev put preko Drine
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Kraljev put preko Drine

22. april 2017. godine

DetaljBijeljina – Nakon 76 godina, Kralj Petar Drugi ponovo je prešao Drinu. Pre sedam ipo decenija to je učinio kao mladi Kralj, na put poslat od mnogih kojima je odbrana države zahvaćene ratnim plamenom bila tek sporedna stvar, a proteklog petka kao napušteni i u tajne molitve pretočeni pobednik koji je došao da govori ne toliko o dubinskom smislu svoje pobede, koliko o našem prozaičnom padu i porazu.

Proteklog petka, Centar za kulturu „Semberija“ u Bijeljini bilo je mesto sa čije je pozornice mitrovački glumac Vladimir Balašćak za i u ime umrlog Kralja, njegovim rečima, mislima i patnjama progovarao o tragediji jednog čoveka, porodice, krune, države i naroda.

Monodrama „Kraljev put“ koja već beleži izuzetne uspehe i pred kojom je inostrana turneja, rediteljsko je ostvarenje rediteljke Lilijane Ivanović. Ova jedinstvena predstava koja nije samo svedočanstvo jednog Kralja, već i šekspirovski razgovor sa savešću čitavog jednog naroda rađena je na osnovu nemale zbirke dokumenata o poslednjem jugoslovenskom Kralju, pri čemu srž teksta koji je Balšaćak pedantno i sa neskirvenim emotivnim nabojem izgovarao čini zapis samog Kralja, Petra Drugog objavljen u njegovim memoarima pod nazivom „Život jednog Kralja“.

Organizatori predstave bili su bijeljinski, mitrovački i inđijski odbor Udruženja “Kraljevina Srbija”, a u narednom periodu, veliki Vava bi svojim kraljevskim putem mogao da krene i u Dizeldorf, odnosno na veliki Tekelijanum u Budimpešti.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: