• petak, 29. mart 2024.
Bodljikava ljubav….
Reportaža | Inđija
0 Komentara

Bodljikava ljubav….

24. januar 2017. godine

– Volim cveće, pogotovo ono koje se sadi napolju, ali postoji ta specifična ljubav prema kaktusima. Imam oko dvadesetak različitih vrsta i taj broj se stalno povećava priča Suzana Vuković iz Novih Karlovaca

Piše: M. Balabanović

Stara indijska poslovica kaže: „Ako želiš biti srećan jedan dan opij se. Ako želiš biti srećan nedelju dana prodaj imanje. Ako želiš biti srećan mesec dana udaj se. Ako želiš biti srećan ceo život gaji cveće“. Za 27-godišnju Suzanu Vuković iz Novih Karlovaca kaktusi su više od ljubavi. Kako kaže, interesovanje za ove neobične biljke javila se pre desetak godina kada je počela da ih neguje i uzgaja, a sada u svom domu ima blizu 100 saksija. Suzana je po struci diplomirani biolog, odrasla je u porodici gde je poljoprivreda primarna delatnost, a kako ističe, san joj je da jednog dana otvori svoju cvećaru i potpuno se posveti svojoj „bodljikavoj ljubavi“.

Suzana Vukovic– S obzirom da sam odrasla u porodici gde se roditelji bave poljoprivredom i moja majka obožava cveće, verujem da sam tu ljubav nasledila. Volim prirodu i životinje, to me opušta pa sam tako odlučila da studiram biologiju-smer ekologija i vidim da nisam pogrešila. Inače, moji imaju plasteničku proizvodnju i uzgajaju povrće te sam uz njih zavolela sve što ima veze sa biljkama – kaže ovaj devojka iz Sasa.

Suzana je diplomirala biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu i godinama se rado uključuje u ekološke akcije, jer je ekologija njena ljubav. Sa druge strane pasionirani je ljubitelj kaktusa, koje obožava.

– Volim svo cveće, pogotovo ono koje se sadi napolju, ali postoji ta specifična ljubav prema kaktusima. Imam oko dvadesetak različitih vrsta, po nekoliko saksija od svake vrste koje uzgajam i taj broj se stalno povećava, za sad ih imam stotinak. Iako ih često razmnožavam, volim i da ih poklanjam jer su vrlo neobični i drugačiji od ostalog cveća – priča nam.

Za kaktuse je poznato da su male debeljuškaste biljke u saksiji ili velike egzotične biljke u pustinjama jugozapada Amerike. Za Suzanu, kaktus je specifičan zbog prelepog cveta koji se otvara u večernjim satima i ujutru se zatvara.

Gaji oko 100 katusa– Oni baš nisu zahtevni jer se zalivaju najviše dva puta nedeljno i povremeno se prihranjuju. To je sav posao koji imate uz neizostavnu ljubav koja im daje život  – ističe ona i kaže da tokom godine kaktusi zahtevaju puno sunca. Od marta do oktobra se nalaze napolju, a potom se unose u zatvoren prostor koji ne mora nužno biti topao, tek toliko da prezime.

Iako je trenutno bez posla, ova devojka kaže da bi želela da radi u struci i bavi se biologijom. Redovno posećuje sajmove cveća a u slobodno vreme voli da pravi kolače, to joj je još jedan hobi.

– Obožavam slatkiše, pogotovo torte, pa kad god je neka proslava i prilika trudim se da ih pravim i ukrašavam. Ko zna – možda se jednog dana odlučim i time da se bavim. U budućnosti bih volela da imam svoju cvećaru i da se potpuno posvetim biljkama, ne samo kaktusima koji su mi omiljeni – planira ona i poručuje da će raditi na ostvarenju svojih snova.

O životu na selu Suzana ima samo reči hvale i jedna je od retkih devojaka koja kaže da ne postoji nigde takav mir kao u seoskim sredinama. Iako mladi sve više odlaze iz sela u potrazi za poslom, seosko domaćinstvo, dvorište i prirodu ne može ništa da zameni. A, ukoliko uzgajate cveće kao ova mlada devojka, ništa osim ljubavi vam više nije potrebno. Tada vam sve cveta..

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: