• nedelja, 25. februar 2024.
Gde nestadoše sremski pašnjaci
Vesti
0 Komentara

Gde nestadoše sremski pašnjaci

31. jul 2016. godine

Sremska Mitrovica – Pašnjak „Poloj“ u Martincima,  veličine 385 hektara, nastao je svojevremeno kao rezultat svojevrsnog udruživanja meštana.  On je prosto rečeno nastao po formi deoničarskog društva, odnosno vlasništvo je 280 seoskih porodica. Bilo je to 1938. ili 1939. godine, kada je urađena komasacija u selu, a da bi imali pašnjak vlasnici stoke i seoske gazde su davali po jedno katastarsko jutro zemlje prve klase za jedno „pravo“ na dva hektara pašnjaka. Martinci su u tome bili tada jedinstven slučaj po načinu na koji je stvoren pašnjaka, priča Milenko Vučković iz Martinaca.

Milenko je jedan od naslednika uloženog zemljišta u pašnjak „Poloj“, a podatke koje iznosi, reče, našao je i dokumentovao u arhivima prikupljajući dokumentaciju za podnošenje zahteva za povraćaj imovine u postupku denacionalizacije. Vučković ima posedovni list na ime svog dede iz 1938. godine.

– Pašnjak se vodi kao nedeljiva celina na koju mi vlasnici i naslednici ne možemo da uđemo jer je tu rampa, a okolo su kanali. Ova imovina je uzeta 1962. godine u agrarnoj reformi. Od te godine do 1972. godine u Martincima je oduzeto 3.500 jutara zemlje – dodaje Vučković.

Opširnije u štampanom izdanju „Sremskih novina“

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: