• četvrtak, 6. oktobar 2022.
U odbrani od poplava 270 kilometara vodotokova u Vojvodini
Vesti
0 Komentara

U odbrani od poplava 270 kilometara vodotokova u Vojvodini

11. mart 2016. godine

Novi Sad – Ukupno oko 270 kilometara vodotokova u Vojvodini od jutros je u merama odbrane od poplava, od kojih vanredna odbrana važi na šest kilometara na Savi kod Klenka i Hrtkovaca, kao i lokalitetu „Stojšića Bogaz“, saopštile su “Vode Vojvodine”.

Na Savi kod Klenka sanirana su procurenja na tri mesta, odnosno tamo  gde se atmosferska kanalizacija iz naselja izliva u reku. Trenutno tri pumpe vodu iz branjenog dela naselja prebacuju u Savu, a takozvani „izvori“ u nožici nasipa ograđeni su džakovima sa peskom. Pri ovakvim vodostajima ovo je normalna pojava, ali se stanje na odbrambenoj liniji mora danonoćno pratiti.

2 pumpe iz branjenog dela prebacuju vodu u savuMerenja vodostaja na vodomernim stanicama na reci Savi jutros beleže manje opadanje nivoa reke, osim na mernom mestu „Progar“, gde je jutros izmereno 9 centimetara više nego juče. Republički hidrometeorološki zavod u narednim danima prognozira manji porst vodostaja na Savi.

Mere redovne odbrane od poplava jutros su uvedene na deonici od 8,62 kilometara na Tamišu, od Sefkerina do Pančeva, kao i na Azotarskom kanalu. Na Dunavu, redovna odbrana od poplava se od jutros sprovodi na 69,5 kilometara, od Pančeva do Dubovca. U redovnoj odbrani ostaje oko 114 kilometara Save, zatim, 56,6 kilometara Tise, te blizu devet kilometara kanala Begej i blizu pet kilometara Nadele.

Vodostaj na brani „Veliko Središte“ na Markovačkom potoku iznosi 110 cm, što je gotovo metar ispod kriterijuma za redovnu odbranu, te su ove mere odbrane od poplava i ukinute na ovom lokalitetu, navodi se u saopštenju  Službe za odnose s javnošću i protocol “Voda Vojvodine”.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: