• sreda, 24. april 2024.
Carska kompozicija od porfira
Kultura | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Carska kompozicija od porfira

30. oktobar 2014. godine
Delovi kompozicije od purpurnog porfira

Delovi kompozicije od purpurnog porfira

Sremska Mitrovica: Tokom ovogodišnjih arheoloških istraživanja на lok. 85 otkriveno je tridesetak fragmenata porfira, na istom delu terena gde je još ranije uočena koncentracija takvih predmeta. Ekskluzivne nalaze, naglašava dr Ivana Popović, direktor projekta istraživanja Sirmijuma, čine delovi glave, lica, deo lobanje, uho, i fragmenti bogato naboranog ogrtača:
– Sklapanjem ovih delova sa onim od ranije, postalo je jasno da je reč o najmanje dve glave, odnosno figure najmanje dva cara. Naime, carevi su se u tom periodu retko predstavljali pojedinačno, a mnogo češće u grupama od dva ili sva četiri cara (najpoznatije kompozicije četiri tetrarha se čuvaju u Veneciji i Vatikanu)… Mora se naglasiti da su od porfira, kamena koji se eksploatisao samo u Egiptu, izrađivane isključivo figure careva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: