• nedelja, 16. jun 2024.
U slavu i čast velikog Vorkija
Kultura | Vesti | Ruma
0 Komentara

U slavu i čast velikog Vorkija

24. januar 2014. godine

 

Dragan Cakic

Dragan Cakic

RumaPre ravno 120 godina, u sremskom selu Dobrincima, kraj Rume, rodio se Slavoljub Slavko Vorkapić (1894 – 1976), velikan svetske kinematografije, ali i najsvetlije ime u teoriji i praksi filma sa prostora bivše Jugoslavije. Bio je čuveni holivudski montažer i reditelj, pa i glumac, profesor na Univerzitetu Južne Kalifornije, autor brojnih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, među njima i jedinog igranog – Hanka (1955). Odrastao je i školovao se u rodnom selu, Sremskoj Mitrovici i Zemunu, pohađao čuvenu Mitrovačku gimnaziju.

Uspomenu na Slavka Vorkapića, popularnog Vorkija, možda ponajviše, danas neguju reditelj, montažer i scenarista iz Rume Dragan Cakić i njegovi istomišljenici okupljeni u tamošnjem Kino klubu Vorki tim. 

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: