• petak, 14. jun 2024.
Čari pećine Beli majdan
Kultura | Vesti | Beočin
0 Komentara

Čari pećine Beli majdan

8. oktobar 2012. godine

Ulaz u pećinu Beli majdan

Beočin – Kada iz centra Rakovca pođete prema Fruškoj gori, pa iza manastira skrenete na prvi seoski put sa leve strane i, zatim, strmom stazom uzbrdo, za nekoliko minuta stižete do jedne od najlepših pećina na pitomoj sremskoj planini. Ovdašnji žitelji su je nazvali Beli majdan. Ovu pećinu nije stvorila priroda, delovanjem svojih nepredvidljivih, svemoćnih sila, već čovek – koji je tu, od davnina, vadio građevinski materijal, kaolinski granit, za izgradnju kućnih temelja, nadgrobnih spomenika i, verovatno, obližnjeg manastira Rakovca…

Do pre sedam i po decenija, ovde se naveliko iskopavao i odnosio kamen, a onda je, 1937, rudnički kop napušten i prepušten – ćudima vremena i čoveka. Pre nekoliko godina, Belog majdana su se “setili” ljubitelji prirode, ekolozi i umetničke duše iz obližnjih Ledinaca i Rakovca, ali i drugih mesta. Zadivljeni lepotom i mogućnostima koje pećina nudi, osnovali su udruženje nazvano “Beli majdan” u želji da ovaj prirodni ambijent sačuvaju, afirmišu i iskoriste za kulturno-turističke namene.

 

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: