• petak, 19. april 2024.
Mi­tro­vi­ca -po­želj­no me­sto  za ula­ga­nje i ži­vot
Sremska Mitrovica
0 Komentara

Mi­tro­vi­ca -po­želj­no me­sto za ula­ga­nje i ži­vot

29. novembar 2011. godine

Sve­ča­na sed­ni­ca

Obe­le­ža­va­nje grad­ske sla­ve po­če­lo je 8. no­vem­bra u Sa­bor­nom hra­mu sve­tog Di­mi­tri­ja sve­tom ar­hi­je­rej­skom li­tur­gi­jom ko­ju je slu­žio epi­skop srem­ski Va­si­li­je, a na­kon se­če­nja slav­skog ko­la­ča li­ti­ja je pro­šla uli­ca­ma gra­da do ba­zi­li­ke sve­tog Di­mi­tri­ja, gde je slu­že­na mo­li­tva za grad i nje­go­ve sta­nov­ni­ke. Ve­če uoči Mi­trov­da­na  odr­ža­no je pra­znič­no bde­nje, a u Mu­ze­ju Sre­ma du­hov­na aka­de­mi­ja.
U Grad­skoj ku­ći,  u pri­su­stvu do­ma­ći­na i broj­nih go­sti­ju, pred­stav­ni­ka dru­štve­no po­li­tič­kog i pri­vred­nog ži­vo­ta Sre­ma, pro­sla­vljen je Dan gra­da. Odr­ža­na je i sve­ča­na sed­ni­ca Skup­šti­ne gra­da na ko­joj su uru­če­na naj­zna­čaj­ni­ja grad­ska pri­zna­nja.
Pre­ma re­či­ma pred­stav­ni­ka lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve pro­sla­va Mi­trov­da­na ima du­gu tra­di­ci­ju u gra­du na Sa­vi ko­ji po­sled­njih go­di­na, sve vi­še po­sta­je po­želj­no me­sto za ži­vot i ula­ga­nje.  Mno­ge ak­tiv­no­sti su, ka­ko je i ovom pri­li­kom is­tak­nu­to bi­le usme­re­ne na po­kre­ta­nje pri­vre­de, po­bolj­ša­nje kva­li­te­ta ži­vo­ta svih gra­đa­na, ali i ob­no­vu ne­kih sta­rih sim­bo­la Mi­tro­vi­ce, ko­ji naj­bo­lje go­vo­re o gra­du i lju­di­ma ko­ji su u nje­mu ži­ve­li i stva­ra­li.
Gra­do­na­čel­nik Bra­ni­slav Ne­di­mo­vić re­kao je na sve­ča­no­sti da bez pre­po­zna­tlji­vih sim­bo­la gra­da, ne­ma ni Mi­tro­vi­ce.

Se­če­nje slav­skog ko­la­ča

– Go­di­ne iza nas su bi­le te­ške, ali vre­me ko­je ži­vi­mo da­nas i vre­me ko­je će­mo ži­ve­ti su­tra, da­ju oba­ve­zu da oži­vi­mo sva­ki od sim­bo­la gra­da, jer u tim sim­bo­li­ma grad ima du­šu. Sva­ko od nas ima oba­ve­zu da ugra­di deo se­be u ovaj grad i za­to mo­ra­mo da­ti do­pri­nos da on ži­vi bo­ljim ži­vo­tom. Da­nas, na Dan gra­da, pri­li­ka je da se pod­se­ti­mo na stva­ri ko­je smo ra­di­li u pro­šlo­sti, ali mno­go vi­še pri­li­ka i da pri­ku­pi­mo ener­gi­ju za stva­ri ko­je nas če­ka­ju. A če­ka nas još mno­go to­ga, ka­ko u obla­sti re­ša­va­nja pro­ble­ma ne­za­po­sle­no­sti, ta­ko i na pla­nu in­fra­struk­tur­nih ra­do­va – is­ta­kao je gra­do­na­čel­nik Ne­di­mo­vić.
Pred­sed­nik Skup­šti­ne gra­da Alek­san­dar Pro­da­no­vić pod­se­tio je da se u vre­me su­mi­ra­nja uti­sa­ka ne sme za­bo­ra­vi­ti da su u to­ku ra­do­vi na iz­grad­nji Re­gi­o­nal­ne de­po­ni­je, da je ne­dav­no otvo­re­na no­va zdrav­stve­na am­bu­lan­ta u Di­vo­šu, a da će usko­ro bi­ti otvo­re­na i no­va am­bu­lan­ta u Sa­la­šu No­ćaj­skom i do­dao:
– U po­sled­njih ne­ko­li­ko me­se­ci otvo­re­no je dva­de­se­tak no­vih i re­kon­stru­i­sa­nih sa­o­bra­ćaj­ni­ca. Či­ni­mo mak­si­mal­ne na­po­re da nam bu­de bo­lje i pri­vla­či­mo no­ve in­ve­sti­ci­je. Mno­go smo uči­ni­li da u Mi­tro­vi­ci ko­mu­nal­no opre­mi­mo no­ve rad­ne zo­ne, da ih in­ve­sti­to­ri­ma po­nu­di­mo po naj­po­volj­nim uslo­vi­ma, ka­ko bi u na­šem gra­du mo­gli uspe­šno da po­slu­ju.
U umet­nič­kom de­lu pro­gra­ma na­stu­pi­li su uče­ni­ci Mu­zič­ke ško­le „Pe­tar Kran­če­vić“, Mu­zič­kog za­ba­vi­šta „Vi­vak“ i čla­no­vi Cen­tra za kul­tu­ru „Sir­mi­ju­mart“, a No­vem­bar­ski da­ni na­sta­vlje­ni su broj­nim ma­ni­fe­sta­ci­ja­ma, iz­lo­žba­ma, pro­mo­ci­ja­ma i kon­cer­ti­ma.

S. Mi­haj­lo­vić
fo­to: S. Nik­šić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: