• petak, 19. april 2024.
STEVO LAPČEVIĆ DOBITNIK NAGRADE ZA NOVINARSKU HUMANOST „ĐOKO VJEŠTICA“
Društvo | Vesti
0 Komentara

STEVO LAPČEVIĆ DOBITNIK NAGRADE ZA NOVINARSKU HUMANOST „ĐOKO VJEŠTICA“

23. oktobar 2015. godine

Beograd – Novinar „Sremskih novina“ Stevo Lapčević ovogodišnji je dobitnik nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“, odlučio je danas žiri Udruženja novinara Srbije (UNS). Nagrada se dodeljuje za novinarsku humanost, iniciranje i kontinuirano vođenje akcije u medijima kojom se šira javnost i nadležni uključuju kako bi rešili uočeni problem.

Novinar Stevo Lapčević je poslednjih godinu dana proveo na terenu vodeći akciju za pomoć porodici Grković iz pećinačkog sela Obreža. Svojim pisanjem i aktivnim radom na terenu doprineo je prikupljanju novca za kupovinu ogreva, zimske odeće i obuće, a potom poveo i veliku akciju za izgradnju nove kuće za ovu porodicu, na koju je nedavno postavljen krov.

Lapčević je svojim tekstovima skrenuo pažnju i velikih nacionalnih medija, pa su tako o porodici Grković izveštavali „Politika“, „Večernje novosti“, RTS u emisiji „Kvadratura kruga“ i tako omogućili da akcija bude vidljivija za sve koji žele da pomognu.

U predlogu za nagradu, redakcija „Sremskih novina“ i direktor Dragan Đorđević naveli su da je „novinar, osim ljudske i profesionalne podrške, i ličnim davanjima učestvovao u akciji“.

„Akcija je i dalje u toku, a zahvaljujući našem novinaru, njegovim tekstovima i ličnim zalaganjem,  u nju se nedavno uključila i ekipa serijala ‘Kuća od srca’, što će doprineti da Grkovići dobiju kuću pre Nikoljdana, a to je veliki uspeh“, stoji u predlogu za nagradu.

Nagrada će Stevu Lapčeviću biti uručena u ponedeljak, 26. oktobra, u restoranu „Kumbara“.

U konkurenciji je bilo 16 predloga, a o dobitniku je odlučivao žiri u sastavu Branko Stanković (predsednik), Jelena Spasić, Miroljub Dugalić, Vojkan Ristić i Jovica Pavlović. Oni su jednoglasno odlučili da nagrada pripadne Lapčeviću.

Nagrada „Đoko Vještica“  je ustanovljena 2011. godine na inicijativu Miloša Bata Milatovića i vlasnika restorana “Kumbara” Jovice Pavlovića. Inicijativa je naišla na podršku UNS-a koji je dao ime ovoj nagradi i od tada je dodeljuje.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti koje obezbeđuje Jovica Pavlović.

Nagrada za novinarsku humanost “Đoko Vještica” dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost. Dosadašnji dobitnici ove nagrade su: Dragoljub Janojlić, „Nezavisne novine Palanačke“ (2011), Silvija Slamnig, „Kurir“ i Sadik Hamidović, Radio „Veselje“ (2012), Tamara Grujić, TV „Prva“ i Branko Stanković, RTS (2013) i Miroljub Dugalić, „Politika“ (2014).

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: