• sreda, 17. april 2024.
“Prelo u našem šoru”: Tradicija i humanost
Društvo | Sremska Mitrovica
0 Komentara

“Prelo u našem šoru”: Tradicija i humanost

2. april 2024. godine

Društveni život u najvećem sremskom selu bogatiji je za još jednu manifestaciju. “Prelo u našem šoru“ održano je u sali Mesne zajednice Laćarak, uz mnoštvo zanimljivih aktivnosti i tradicionalnih običaja, praćenih osmehom i radošću najmlađih.

Glavni događaj bilo je takmičenje u krunjenju kukuruza i pravljenju kule od čokova, koji su deo bogate poljoprivredne tradicije ovog područja. Deca su bila podeljena u ekipe, a tri najbolje su nagrađene medaljama.

“Prelo u našem šoru“ donelo je sjedinjenje generacija, očuvanje tradicije i nezaboravan doživljaj za sve posetioce koji su se upustili u čaroliju prošlosti.

-Želeli smo ovim projektom da napravimo međugeneracijske veze, povezali smo bake, deke, mame, tate, nastavnike, učitelje i decu. Cilj manifestacije bio je da kroz promociju starih vrednosti i zanata spojimo tradicionalno i moderno vreme, organizujemo zajedničku mobu i prelo za meštane Laćarka. Realizovano je nekoliko radionica, pletenja, šivenja i krojenja, u koje su se uključile majke i bake, najpre iz moje učionice, II2, a zatim i ostale meštanke Laćarka – kaže Mirjana Krsmanović Mirnić, organizatorka manifestacije i dodaje:

-Mladi su bili u prilici da nauče nešto korisno da rade i da se sklone od kompjutera i telefona. Na drugoj radionici izrađivale su se kreme od prirodnih sastojaka, tu nam je pomogla učenica medicinske škole Tijana Mirić, koja je zajedno sa decom održala radionicu, od pravljena baznih sastojaka do različitih biljnih ulja. Deca su pakovala kremice i zajedno smo napravili logo oznaku – objašnjava sagovornica.

Svi proizvodi koji su plasirani na prelu bili su za prodaju, a zarađeni novac upućen je porodici Radić iz Laćarka koja je ostala bez kuće u požaru, pa je sam događaj poprimio i humanitarni karakter. Na prelu je bilo oko 150 ljudi, a koliko je interesovanje bilo svedoči činjenica da je dosta meštana čekalo ispred sale, zbog ograničenog prostora.

-Deca su uživala, pogotovo kada je krenuo takmičarski deo, energija koja hrani dušu je plenila salom. Nadamo se da će se i u narednim godinama, uz podršku, organizovati ova manifestacija, da zadržimo energiju dece, majki, baka. Žene nemaju često priliku da svoje kreativne veštine iskažu, a veliki broj njih se samostalno uključio u ovu manifestaciju – zaključila je Mirjana.

Inicijativa za organizaciju ovog događaja potekla je iz učionica škole “Triva Vitasović Lebarnik“, mladi filantropi, omladina do 30 godina i članovi udruženja “Dečji svet“ došli su na ideju da okupe zajednicu kroz tradicionalne aktivnosti i običaje. Njima se pridružilo Udruženje žena “Laćarkuše“, KUD “Sava Kličković” i Svetosavska omladinska zajednica Laćarak.

Projekat je realizovan preko Omladinskih fondova koji su deo projekta Regionalnog partnerstva mladih koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac, u partnerstvu sa Međunarodnim republikanskim institutom i uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: