• nedelja, 19. maj 2024.
Nedelja sećanja na žrtve u “Ribnikaru” od 7. do 10. maja u školama
Društvo | Crna hronika
0 Komentara

Nedelja sećanja na žrtve u “Ribnikaru” od 7. do 10. maja u školama

23. april 2024. godine

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja.

U skladu sa tim, Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije pozvalo je sve osnovne i srednje škole da organizuju Nedelju sećanja i zajedništva, čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici.

„Pozivamo osnovne i srednje škole da, godinu dana od svirepih zločina u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, u Duboni i Malom Orašju, a sedam meseci od strašnog zločina u Niškoj Banji, u Nedelji sećanja i zajedništva, aktivno izraze poštovanje prema tragično prekinutim životima”, navodi se u dopisu Ministarstva direktorima svih osnovnih i srednjih škola.

Predviđeno je da škole tokom tog perioda realizuju različite aktivnosti koje su usmerene na negovanje kulture sećanja, razvoj i promociju humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga.

U dopisu se navodi i da se u tom periodu u školama mogu afirmisati već postojeće aktivnosti ili organizovati nove, u kojima učenici mogu da izraze svoja razmišljanja i emocije o temama sećanja i zajedništva, kroz slike, pesme, eseje i dramske predstave.

Predlaže se organizacija humanitarnih i volonterskih aktivnosti. Sakupljena sredstva u okviru humanitarnih aktivnosti mogu se opredeliti najugroženijim osobama u lokalnoj sredini ili domaćinstvima i ustanovama u kojima žive stariji sugrađani.

Škola može da organizuje i ekološke akcije, poput ozelenjavanja površina, đačke bašte, zajedničko sređivanje školskog dvorišta, parkova i drugih zelenih površina i drugo.

Želja je da sve ove aktivnosti budu deo trajne memorijalizacije, oplemenjivanja našeg društva, kao i budućih memorijalnih centara.

Nedelja sećanja i zajedništva će od naredne školske godine biti deo školskog kalendara.

Na sastanku je bilo reči i o radovima vezanim za postavljanje umetničke instalacije u Ulici kralja Milutina 10, koji će biti završeni do komemorativnog dana, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: