• sreda, 17. april 2024.
U šidskoj biblioteci predstavljen “Katalog knjiga 1830-1918.”
Kultura | Šid
0 Komentara

U šidskoj biblioteci predstavljen “Katalog knjiga 1830-1918.”

7. mart 2024. godine

Nacionalni Dan knjige Narodna biblioteka „Simeon Piščević“ Šid obeležila je promocijom novog izdanja Kataloga koje predstavlja rezultat projekata podržanih od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Ministarstva pravde Republike Srbije.

Prilikom izlaska ovog Kataloga iz štampe, direktorka Biblioteke, Slavica Varničić istakla je ovim prikazana važnost saradnje drugih nivoa vlasti sa osnivačem, te da ovakvi projekti predstavljaju upravo primer kako se realizacijom opravdava poverenje i procena projekata važnih institucija. Reč je o sklopu projekata koji je publikovan pod naslovom „Katalog knjiga Narodne biblioteke „Simeon Piščević“ Šid (1830-1918)“.

O Katalogu su na promociji govorile autorke Jovana Bakajlić i Jadranka Bajunović, a o samoj projektnoj ideji, konkurisanju i procesu realizacije projekta govorila je Jovana Bakajlić.

-Uvidevši da postoji vredan materijal u Biblioteci i da godine izdanja obuhvataju jedan značajan period, rodila se ideja da se taj materijal i publikuje u vidu Kataloga. Ovo je početak same prezentacije građe, jer ćemo uskoro sjediniti nekoliko projekata gde nas, pored našeg osnivača, podržavaju Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo pravde, te je posao na ovim aktivnostima olakšan i znatno unapređen. Katalogom su obuhvaćene 93 knjige sa istaknutim naslovnim stranama i zanimljivim obeležjima kao što su potpisi, pečati, posvete i slično. Navedena obeležja su od velikog značaja za ovu vrstu publikacija, odnosno kataloge, jer govore uglavnom o poreklu knjiga koje se nalaze unutar njega i navode bibliotekare na istraživački rad – rekla je na promociji Kataloga bibliotekarka Jovana Bakajlić.

Karakteristike građe koja se nalazi u Katalogu opisala je Jadranka Bajunović koja je ovu građu izdvojila i prepoznala kao vrednu. Napomenula je važnost saradnje sa korisnicima, odnosno darodavcima jer pokloni predstavljaju najvažniji vid pribavljanja ove vredne građe koje više nema na raspolaganju u prodaji. Prisutnima je sažela uvodni deo Kataloga, kako bi približila suštinu samog poduhvata i zajedničkog projekta.

-Ovaj projekat je dokaz koliko su nama porodične biblioteke važne za sagledavanje kulturne istorije naših prostora i vremena, te smo u tom smislu zahvalni svima koji na taj način doprinose boljom snabdevenošću naših fondova, građom koja je u današnje vreme nama od reprezentativnog značaja – istakla je Jadranka Bajunović.

„Katalog knjiga Narodne biblioteke „Simeon Piščević“ Šid: 1830-1918“ štampan je sredstvima Sekretarijata, dok su za potrebe skeniranja i prezentacije građe Kataloga korišćeni skener i kiosk finansirani sredstvima Ministarstva pravde Republike Srbije.

S. Mihajlović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: