• utorak, 23. april 2024.
KOLUMNA: Gde nestade onaj “pijetet”?
Kolumna | Sremska Mitrovica
0 Komentara

KOLUMNA: Gde nestade onaj “pijetet”?

15. mart 2024. godine

Piše: Nemanja Milošević

Zima je, po svemu sudeći, prošla. Behari su uveliko počeli da cvetaju, a sneg koji je na trenutak obradovao naše mališane, odavno se otopio. Dečije radosti su kratko trajale, a, prisetimo se, i to malo spuštanja sa zavejanih brežuljaka, mitrovačkim dečacima i devojčicama, kao i njihovim roditeljima, preselo je zbog medijske hajke protiv sankanja na Spomen groblju.

Deca su tada proglašena ozloglašenim delinkventima, koji bezobzirno devastiraju spomen kompleks, bez imalo pijeteta (neverovatno koliko je ta reč popularna u zadnje vreme), pa je nedavno po školama organizovano i njihovo svojevrsno “prevaspitavanje”.

Međutim, topljenje kratkotrajnog snežnog pokrivača otkrilo je neke mnogo ozbiljnije probleme i mnogo goru sliku o nama samima.

Baš pre neki dan, jedan čitalac nam je poslao fotografije smeća razbacanog na području spornog spomen kompleksa. Ništa novo – rekli bi Mitrovčani. Na Spomen groblju tako nešto je decenijama unazad normalna pojava. Džaba svi apeli, a džaba i trud komunalaca da ovaj prostor održe dostojnim žrtava naših predaka.

Ovim slikama niko neće ostati iznenađen. Jer, razbacivanje smeća po najrazličitijim mogućim lokacijama širom Srbije je davno uvrežena sportska disciplina. Ali je zato ista ta Srbija, u kompletu, ostala zgrožena slikama dece koja se – sankaju!

Samo, sumnjam u to da se neko dete zimus sankalo na starom dušeku i da ga je nekim slučajem zaboravilo u snegu. Pre će biti da je neko od odraslih, “uzornih” građana, razbucao stari kauč, pa u nedostatku ideje šta da radi sa dotrajalim žičanim jezgrom, rešio da ga odloži baš tu, na “Spomenjaku”. Šta ga briga – niko neće ni da primeti!

Kao što rekoh, razbacivanje smeća na ovom mestu nije ništa novo. I baš se zato pitam, da li se iko od onih kojima je zimus smetala dečija graja setio da organizuje akciju čišćenja mitrovačkog spomen kompleksa? Pričalo se da je neumesno sankati se na grobovima. Ali, čini mi se da su neki zaboravili da se na grobove predaka, i na redovnim grobljima, ne odlazi samo na zadušnice, nego i nešto češće – da se grob očisti i pospremi!

Da li je iko, makar samo prošle subote, svratio na grob Save Šumanovića, kog su zdušno spominjali mediji širom Srbije, pa i sam Muzej žrtava genocida? Bez obzira na to što niko ni nehotice nije spomenuo grobove Boška Palkovljevića Pinkija, Slobodana Bajića Paje, Janka Čmelika i Stanka Paunovića Veljka, koji se nalaze odmah do Savinog.

Zato, ljudi, molim vas – manite me priče o bahatosti dece i roditelja, jer, koliko se sećam, nakon njihovog sankanja Spomen groblje je ostalo čisto i uredno. Bolje se dohvatite metle i pokažite taj svoj pijetet. A manite me i tog “prevaspitavanja” po školama, kad se već teme vezane za Drugi svetski rat već decenijama u redovnim istorijskim čitankama prekrajaju kako se kome ćefne. Istorija ovih prostora mnogo je kompleksnija od pukog prebrojavanja žrtava jednog stradališta i o njoj se ne može mnogo zaključiti iz jednog, reda radi, održanog školskog časa u organizaciji stručnjaka iz Beograda.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: