• ponedeljak, 4. decembar 2023.
Veliki odziv meštana Fruškogorja za preventivne preglede kože
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Veliki odziv meštana Fruškogorja za preventivne preglede kože

26. septembar 2023. godine

Besplatni dermoskopski pregledi u organizaciji Udruženja dermatovenerologa Srbije i Grada Sremska Mitrovica, tokom kojih je pregledano 113 pacijenata, izvršeni su u zdravstvenim ambulantama u Velikim Radincima, Manđelosu i Čalmi.

Кod 25 pregledanih dijagnostokovane su promene koje se moraju hirurški ekscidirati, uključujući jedan melanom, devet bazocelularnih karcinoma, isto toliko atipičnih mladeža i dva skvamocelularna karcinoma, kao i više ostalih promena koje zahtevaju hiruršku terapiju.

-Cilj ovih pregleda je prevencija i rano otkrivanje karcinoma kože, kako bi sačuvali zdravlje i živote. Ove godine želeli smo da obuhvatimo Fruškogorje, sa akcentom na poljoprivrednicima koji su u većem stepenu rizika zbog činjenice da su tokom radova u polju izloženi sunčevom zračenju. Svi treba da se pregledaju, bez obzira na mesto stanovanja i na to da li imaju zdravstvenu knjižicu. Pregledani kod kojih su dijagnostikovane određene promene na koži, upućeni su na dalje lečenje. Svi su uz pregled dobili i određene korisne savete o zaštiti kože prilikom izlaganja suncu – rekao je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice.

Tokom prošle godine kod stanovništa koje je profesionalno izloženo većoj UV radijaciji zabeleženo je 20 do 30 odsto slučajeva malignih karcinoma kože.

-Poljoprivrednici su često izloženi većem UV zračenju jer rade u polju, zato je akcenat na njihovom pregledanju, a karcinomi koji se uglavnom javljaju su bazocelularni, karakteristični su za ljude koji više borave na otvorenom i najčešće nisu metastazni, mogu se pratiti i lečiti. Zaštita nije toliko komplikovana i ne zahteva dodatno vreme, dovoljno je da se obuče nešto sa dugim rukavima, stavi šešir i slično. Veliki je odziv ljudi na ove akcije do sada. Sa poljoprivrednicima razgovaramo o izlaganju suncu, rana dijagnostika je veoma važna, ako se problem otkrije na vreme, pacijent nije životno ugrožen – kaže prof. dr Danica Tiodorović, predsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije koja je istakla da se u svakodnevnom ambulantnom radu beleži povećana incidenca karcinoma kože,
melanoma i drugih oblika.

Akcija na Fruškogorju naišla je na veliki odziv lokalnog stanovništva uglavnom starije životne dobi, koji su došli da im se pregledaju mladeži i promene na koži.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: