• četvrtak, 21. septembar 2023.
Mirko Poznanović, poljoprivrednik iz Kuzmina
Društvo | Poljoprivreda | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Mirko Poznanović, poljoprivrednik iz Kuzmina

9. septembar 2023. godine

Kuzminac Mirko Poznanović poljoprivredom se bavi još od malih nogu. Ranije je pomagao ocu koji se bavio ratarstvim, a kaže da su dugo godina držali i svinje. Danas obrađuje oko 20 hektara zemlje, a svinje više ne drži čak ni za sopstvene potrebe, jer kako priznaje, nema vremena za sve poslove, s obzirom da radi u mitrovačkom “Vodovodu”, te da mu poljoprivreda predstavlja samo dodatni posao kojim dopunjava kućni budžet.

Na tih 20 hektara uzgaja standardne kulture: žito, soju, suncokret, kukuruz, a pored ratarstva bavi se, takođe, i voćarstvom. Iza kuće ima stotinu stabala šljiva i po desetak stabala krušaka, kajsija i bresaka.

-Od poljopivrede se nekada dobro živelo, a danas sve teže. Lane je bila dobra cena žita, a ovogodišnja od 19 dinara nije realna, jer da bi imali zaradu trebala bi da bude barem 25 dinara. Onaj ko obrađuje svoju zemlju može da bude na nuli, ali na oranicama koje uzima u arendu sigurno će da posluje sa minusom. Iako nisam pesimista, ipak mislim da za nas male poljoprivrednike neće doći bolja vremena, nego da će biti sve teže. Vidim to po brzini i lakoći sa kojom otplaćujem bankarski kredit. Jer, pre desetak godina kredit koji sam tada podigao da dokupim još zemlje vratio sam gotovo neosetno, dok ovaj od pre dve godine koji sam uzeo kako bih kupio još jedan kombajn, vraćam sa mukom. Zbog svega toga nemam u planu da povećavam broj hektara koje obrađujem, nego da zadržim postojeće stanje kakvo je sada – kaže ovaj poljorivrednik iz Kuzmina.

Prema njegovim rečima, ova godina je godina stagnacije, a u narednoj će odlučiti šta i kako dalje. Ako bude došlo malo bolje vreme ima u planu da uzme još jedan traktor i kupi novi kombajn strane proizvodnje koji mu je neophodan s obzirom da obavlja i uslužne delatnosti u poljoprivredi.

-Po mom mišljenju naredne dve godine su prelomne – ili će ići na bolje ili na gore, nešto mora da se razreši. Zato ćemo ovu godinu da stagniramo, a za narednu ćemo da vidimo šta ćemo i kako ćemo…Pošto raznosim račune “Vodovoda” u selu, po tome koliko se voda troši vidim da svinja nema, a nekada smo bili poznati po tome, jer je svaka kuća držala tovljenike. I sajam svinja koji se nekada svakog septembra održavao u Kuzminu sada se obeleži samo predavanjima, dok je nekada tim povodom bila velika izložba svinja – kaže Mirko Poznanović, poljoprivrednik iz Kuzmina i dodaje da se sve se promenilo, te da su došla takva vremena da ljudi teško mogu međusobno da se dogovore i da sarađuju.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: