• utorak, 3. oktobar 2023.
Opština Stara Pazova treći put u projektu “Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji”
Hronika | Stara Pazova
0 Komentara

Opština Stara Pazova treći put u projektu “Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji”

24. avgust 2023. godine

Ministarstvo rudarstva i energetike i ove godine sprovodi Projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“ koji se finansira iz sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Među 131 lokalnom samoupravom čiji građani će imati mogućnost da koriste pogodnosti ovog Projekta, već treću godinu se nalazi i Opština Stara Pazova.

Cilj Projekta je da poveća stepen energetske efikasnosti, da se poveća dostupnost i pristupačnost efikasnijoj energiji za domaćinstva, mogućnost uspostavljanja održivog grejanja i ugradnju krovnih solarnih fotonaponskih panela PV u domaćinstvima u Srbiji. Takođe, projekat ima za cilj stvaranje održivog modela finansiranja u vezi sa dobijanjem mogućeg rešenja koje bi omoćilo upotrebu čiste energije u domaćinstvima. Na taj način predstavlja važan korak ka unapređenju kvaliteta vazduha, smanjenju energetskog siromaštva i podršku Srbiji u težnji da smanji emisiju ugljen dioksida.

-Prethodne godine smo koirz ovaj Projekat pomogli 490 domaćinstava na teritoriji Opštine, tako da verujem da će i ove godine biti obuhvaćen isto tako veliki broj domaćinstva. Nadam se da zajedno povećavamo energestku efikasnost na teritoriji staropazovačke Opštine, što doprinosi i ukupnom poboljšanju energetske efikasnosti naše države – istakla je Marina Savić, zamenica predsednika Opštine Stara Pazova.

Ove godine za tu namenu previđeno je 40 miliona dinara, Ministarstvo rudarstva i energetike učestvuje sa 20 miliona, a opština Stara Pazova je iz budžeta izdvojila dodatnih 20.

Kao i prethodnih godina, sredstvima dobijenim na javnom konkursu, Pazovčani će moći da smanje potrošnju energije u svom domaćinstvu tako što će zameniti vrata i prozore, popraviti izolaciju, ugraditi efikasnije kotlove ili solarne panele. Država i lokalna samouprava pokrivaju do 50 odsto troškova investicije domaćinstva.

Treće učešće Opštine Stara Pazova u ovom programu dokaz je njegove uspešne primene, što je istaknuto u pohvali nadležnog Ministarstva, podvlači Savić:

-Mi smo dobili pohvalu Ministarstva zbog činjenice da smo izuzetno efikasno odradili prva dva programa, te da smo sproveli sve mere onako kako je bilo propisano javnim pozivom i pravilnikom, i imali smo, što je naravno jako bitno, veliki broj domaćinstava jer je opština Stara Pazova dobila subvencije u rangu gradova. Više od naše opštine ove godine dobio je samo grad Čačak, dok je staropazovačka opština u rangu Niša, Novog Sada, Beograda. To govori koliko je veliko interesovanje građana za ovakvu vrstu subvencija – dodala je Marina Savić.

Prvi javni poziv za građane najavljen je za početak semptembra.

B. Topalović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: