• ponedeljak, 25. septembar 2023.
Gradski trg kao kulturna celina od izuzetnog značaja
Kultura | Projekti | Ruma
0 Komentara

Gradski trg kao kulturna celina od izuzetnog značaja

30. avgust 2023. godine

Ruma- Već je poznato da je završeno uređenje prve fasade u centru Rume finansirano sredstvima lokalne samouprave. Kuća Rister na samom uglu Glavne u ulice Orlovićeve ne samo da ima novu fasadu i nov izgled, već je u čast Milevi Marić, čuvenoj naučnici koja je deo svog detinjstva i školovanja provela u Rumi, na tom objektu oslikan i sunčani sat. Kako je prošle godine bilo reči, ova je zgrada među prve tri na kojima će Opština Ruma skoro stoprocentno finansirati radove na novim fasadama, a preostale dve su zgrada današnjeg Radničkog univerziteta takođe u Glavnoj i zgrada gde se sada nalazi Skroz dobra pekara, na uglu Glavne i Železničke ulice. I ovo je način očuvanja kulturnog nasleđa Rume, i to čuvanjem starih građanskih kuća i građanske arhitekture u Rumi. Još jedan korak napred je i taj da će Gradski trg u Rumi steći status kulturne celine od izuzetnog značaja, što će olakšati pristup državnim fondovima za obnovu spomeničkog nasleđa.

-Prošle godine smo oformili Komisiju za očuvanje kulturne baštine na teritoriji rumske opštine i pokrenuta je inicijativa da se svi spomenici, groblja, kao i građanske kuće u samom centru Rume kao i naš Spomenik revolucije očuvaju i stavi na listu kao kulturna celina od izuzetnog značaja, rekla je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

-Skoro smo imali poziv od šefa kabineta ministarke kulture Maje Gojković, koji je saopštio da je stigao zahtev iz Zavoda za zaštitu spšomenika iz Sremske Mitrovice, a na našu inicijativu i da će se centralno gradsko jezgro, odnosno centar Rume proglasiti za kulturnu celinu od istorijskog značaja. To je veoma bitno za samo očuvanje centralnog gradskog dela, ali i za naše dalje planove na očuvanju kulturnog jezgra. Tako ćemo imati veću potporu da apliciramo na konkursima kako kod ministzarstva, tako i kod pokrajinskog sekrtarijata da bismo dobili sredstva za očuvanje ovih prelepih fasada koje smo sada započeli, rekla je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

Sledeća zgrada na kojoj će se raditi fasada je kuća nekadašnjeg gradonačelnika Kritovca, danas poznatija kao zgrada u kojoj se nalazi Skroz dobra pekara. Gotovi su u predračuni za uređenje fasade na zgradi Radničkog univerziteta, odnosno nekadašnjoj kući Biorac, napomenula je predsednica Opštine Ruma.

Projekat „Kultura u fokusu-novo ruho ustanova kulture“ je sufinansiran od strane Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: