• utorak, 3. oktobar 2023.
Ljubimac, čuvar i drug
Društvo | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Ljubimac, čuvar i drug

1. jul 2023. godine

Dobro je poznata ona stara fraza da je pas čovekov najbolji prijatelj. Međutim, prema mišljenju mnogih, jedna rasa se po prijateljskoj privrženosti čoveku posebno izdvaja. Naravno, reč je o nemačkim ovčarima, po mnogima, najreprezentativnijim predstavnicima pasijeg sveta.

Ljubav prema ovoj rasi uglavnom je bezuslovna i, svakako, uzajamna, a postoje i oni koji tu ljubav gaje više od pola veka, kao što je slučaju porodici Mihajlović iz Sremske Mitrovice.

Dragan Mihajlović, odgajivač i dreser nemačkih ovčara, afinitete prema ovoj rasi nasledio je od majke Miroslave, koja im je, može se reći, posvetila čitav život.

– Ta ljubav potiče iz porodice i svi smo privrženi nemačkim ovčarima. To su za nas najbolji psi, koji ti u svakom trenutku mogu pomoći i pružiti zaštitu, a ti im moraš uzvratiti pažnjom. Ta briga i ljubav su uzajamni i neizmerni – priča Dragan.

A, kada je čovek posvećen onome što voli, ni nagrade ne izostaju, pa se sa međunarodnih i domaćih izložbi Mihajlovići gotovo redovno vraćaju sa nekom od prve tri nagrade, od kojih je poslednja došla prošlog meseca sa međunarodnog takmičenja u Irigu, gde je mužjak Kan osvojio titulu najlepšeg psa.

– Trenutno, osim Kana, sa čijom obukom smo počeli nedavno, imamo i ženku Taru, koja je skoro oštenila sedam kučića. Potrudićemo se da oni sustignu uspehe svojih prethodnika, među kojima je bio i pas koji je iz naše porodice otputovao u Oklahomu. To je bio izuzetan pas, izuzetne krvne linije. Obučio sam ga, išao je na rukav i bio je baš opasan. A, tim ljudima koji su ga kupili, trebao je baš takav pas, jer radilo se o firmi za obezbeđenje. I dan danas smo u kontaktu i drago mi je da je dobro i da je našao dom na pravom mestu i bavi se onim za šta je treniran. Ipak, žao mi je što je otišao, jer takvi psi se retko rađaju – kaže Dragan.

Uprkos predrasudama koje vladaju, priča naš sagovornik, nemački ovčari su prilično druželjubivi.

– U kući imamo i mačku, sa kojom se psi odlično slažu. Kada pas od malih nogu navikne da pored njega ima još neko, neće biti agresivan. Druželjubivi su i slažu se sa drugim životinjama, a Kan, na primer, redovno ulazi kod kučića i igra se sa njima. Međutim, iako su druželjubivi, noću su pravi čuvari i možete spavati mirno – priča Dragan i dodaje:

– Ljudi ih se uglavnom boje, ali čovek se boji svakog psa kog na ulici vidi odvezanog. Ipak, moja iskustva su takva da se naši nemački ovčari igraju sa decom i drugim osobama. Važan je samo pristup. Oni su mirni, poslušni i vole decu. Ja sam otac i tome mogu da posvedočim.

Od drugih rasa, kaže, razlikuje ih poslušnost, činjenica da su zahvalniji za obuku i glas o privrženosti koji ih oduvek “bije”.

– Njihova mana su kukovi i laktovi. Prilikom odabira, dok je pas još mali, gledaju se ti delovi tela. Posle šest meseci, laktovi i kukovi se snimaju kod veterinara. Do tad, psu je obavezno davati kalcijum i treba voditi računa o ishrani. Zubalo im je dobro i drugih problema uglavnom nema, pa su i sa zdravstvene strane prilično zahvalni – kaže Dragan i za kraj dodaje:

– Nemački ovčar je pas za profesionalce i za porodicu. On će u svakoj porodici pronaći svoje mesto i pružiti odbranu i zaštitu, a istovremeno, kada je reč o deci, biće pravi kućni ljubimac.

N. Milošević

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: