• nedelja, 14. april 2024.
Zlatno odličje za Kamerni hor “Krančević”
Društvo | Kultura | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Zlatno odličje za Kamerni hor “Krančević”

18. maj 2023. godine

Kamerni hor “Krančević” donosi još jedno zlato u Sremsku Mitrovicu, ovog puta najsjajnije jer su zajedno sa omladinskim horom iz Zrenjanina, Mitrovčani i pobednici kategorije!

Predstavili su se izvođenjem četiri kompozicije različitog karaktera (“Ave Marija” Jakova Arkadelta, “Deveta rukovet” Stevana St. Mokranjca, “Zaspo Janko” u aranžmanu Dušana Pokrajčića i bugarsku pesmu “Mari mome, crnooko” koju je obradio Dobri Hristov), a žiri u sastavu: Dr Dragana Cicović, Mr Mladen Matović i Dr Igor Sarajlić, ocenio ih je najvećim brojem bodova (97).

XXII horski festival “Majske muzičke svečanosti” realizovao se u organizaciji SCPD “Srbadija” iz Bijeljine, a u prostoru Centra za kulturu “Semberija”, u subotu i nedelju, 13. i 14. maja.

Nakon nastupa na koncertu i proglašenja pobednika, učenici MŠ “Petar Krančević” nastavili su put ka Banjoj Luci. Učešće na takmičenju u Bijeljini i dvodnevni radni boravak u administrativnom, univerzitetskom i kulturnom centru Republike Srpske predstavlja prvi deo realizacije projekta kojim je ovaj hor konkurisao i dobio značajnu podršku za realizaciju programa “Fond za talente” kod Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

U Banjoj Luci mitrovački đaci su bili srdačno primljeni na Akademiji umjetnosti, na studijskom programu Muzička umjetnost. Tom prilikom je ostvarena saradnja ove dve institucije, što otvara mogućnost za realizaciju zajedničkih projekata u budućnosti.

Autor projekta i inicijator uspostavljanja ove značajne saradnje jeste dirigentkinja hora “Krančević”, profesorica Jovanka Ivanić, kao predstavnik škole iz Sremske Mitrovice, dok je u ime Akademije iz Banja Luke, realizaciju gostovanja Mitrovčana pomogao viši asistent na katedri za dirigovanje, mr Dušan Urošević. Učenici i nastavnici koji su ispratili aktivnosti hora, ali i instrumentalista koji su nastupili u Banjoj Luci, ističu atmosferu prijateljstva i podrške, koja je vladala tokom trodnevnog boravka u Republici Srpskoj.

Da bi se još bolje upoznali sa aktivnostima nadarenih učenika i nastavnika, zaposleni u MŠ “Petar Krančević” organizuju koncerte povodom obeležavanja 60 godina postojanja i uspešnog rada škole.

Prvi koncert će biti održan u ponedeljak 22. maja u Pozorištu “Dobrica Milutinović”, a drugi u utorak 23. maja u Galeriji “Lazar Vozarević”. Oba koncerta počinju u 19 časova. Podrška sugrađana i aplauzi biće veliki podstrek mladim ambasadorima muzičke umetnosti Sremske Mitrovice da nastave da predano rade i promovišu grad u zemlji i regionu uspešno i zapaženo kao do sada.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: