• sreda, 24. april 2024.
Radovi na rekonstrukciji muzeja u Rumi teku po planu
Društvo | Vesti | Ruma
0 Komentara

Radovi na rekonstrukciji muzeja u Rumi teku po planu

5. novembar 2022. godine

Predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić obišla je Zavičajni muzej u Rumi gde se izvode sveobuhvatni radovi na rekonsktrukciji objekta. Lokalna samouprava finansirala je radove na presecanju vlage, što je višedecenijska boljka prvog spratnog objekta u gradu.

Sledeća faza radova obuhvata kompletnu zamenu stolarije, a posle isušivanja zgrade sledi malterisanje i izrada nove fasade. U unutrašnjosti zgrade, jedne od najstarijih u gradu pod zaštitom države, radiće se rekonstrukcija podova, elektroinstalacija, telekomunikacija, alarmnog sistema, kao i farbarsko-molerski radovi. Uz pomoć Ministarstva kulture i Opštine Ruma biće nabavljena oprema za novu stalnu postavku koja će obuhvatiti gotovo celo prizemlje i manji spratni deo objekta. Tako će posetioci imati priliku da vide stalnu paleontološku, arheološku, etnološku i umetničku postavku. Između ostalog u Zavičajni muzej biće smešteni i arheološki artefakti pronađeni na za sada najznačajnijem lokalitetu Adžine njive kod Кlenka. Dok traju radovi, veći deo eksponata je preseljen na čuvanje u staru zgradu biblioteke u centru grada.

-Taj prostor je obezbeđen, postavljen je i video nadzor. Mi sada selimo i deo mobilijara, nameštaja kako bi što više oslobodili zgradu za buduće radove i ubrzali proces završetka stalne postavke, a samim tim bili dostupni našim građanima i posetiocima za naše aktivnosti: izložbe i manifestacije, promocije knjiga, prezentacije filmova, rekao je Uroš Nikolić, arheolog-kustos.

Radovi se izvode na 60. godišnjicu od osnivanja Zavičajnog muzeja u Rumi i jubilej 250 godina od izgradnje objekta grofa Pejačevića u kome je i smeštena jedna od najvažnijih gradskih kulturnih institucija.

S.B.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: