• subota, 18. maj 2024.
U Ogaru održana manifestacija „Miholjski susreti sela” FOTO
Društvo | Zabava | Vesti | Pećinci
0 Komentara

U Ogaru održana manifestacija „Miholjski susreti sela” FOTO

3. oktobar 2022. godine

U dvorištu Aksentijevog kućerka u Ogaru, najstarije očuvane seoske kuće u Sremu, u subotu su se okupili brojni učesnici i posetioci manifestacije „Miholjski susreti sela“, koju petu godinu zaredom organizuje Turistička organizacija opštine Pećinci u čast kukuruza, jedne od najzastupljenijih poljoprivrednih kultura u ovom delu Srema.

Manifestacija je pre pet godina započeta kao „Kurzovina fest“ i prve tri godine je održavana pod tim imenom, ali je, po rečima direktorke pećinačke TO Ljubice Bošković, prerasla lokalne okvire, pa je od strane Ministarstva za brigu o selu prepoznata kako manifestacija od regionalnog značaja i uvrštena u program Ministarstva „Miholjski susreti sela“.

– Poslednje dve godine se održava pod ovim imenom i pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu, a Opština Pećinci je pokrovitelj od samog početka. Manifestacija je ustanovljena sa ciljem očuvanja kulture i tradicije ovog kraja i sećanja na nekadašnji način života ljudi na ovim prostorima, a ujedno kao vid promocije Aksentijevog kućerka, kao jednog od najznačajnijih turističkih lokaliteta u našoj opštini, koji svake godine posećuje sve više turista – rekla je Bošković i dodala da je ovogodišnja manifestacija po sadržajima svakako najbogatija do sada.

Kao i svake godine, pažnju posetilaca su privukla udruženja žena i udruženja građana koja su na svojim štandovima izložila prava mala kulinarska umetnička dela, među kojima su dominirali kolač na „kurzovini“ i proja. Među 20 izlagača bilo je svih devet udruženja iz pećinačke opštine, ali i udruženja iz susednih opština i regiona, a organizator je za sve učesnike i posetioce pripremio sremski paprikaš.

Etnolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, Dušanka Stanković, istakla je da se Miholjski susreti sela održavaju na lokalitetu koji je spomenik kulture od izuzetnog značaja, tako da promovišu i materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu ovog kraja na jednom mestu.

– Biće prezentovan onaj deo baštine koji je sačuvan do današnjih dana, koji je vezan za ovo podneblje, koji je vezan za proizvodnju kukuruza, za preradu kukuruza, za prizvode od te poljoprivredne kulture, tako da na neki način ona prezentuje život sela nekada, ali u velikoj meri i danas – izjavila je Stanković.

U okviru nekoliko interaktivnih radionica posetioci su imali priliku da se upoznaju sa starim zanatima i veštinama. Radionicu pustovanja vune držale su Jasmina Popović i Ljiljana Babić, a radionicu šatvorisanja suvih tikava Ana Antonin. Posetioci su prvi put imali priliku da se upoznaju i sa veštinom izrade grnčarije u okviru radionice koju je držao Nemanja Đukanović, kao i da se oprobaju u streličarstvu, pod budnim okom članova Streličarskog kluba „Instinktivac“ iz Šimanovaca.

Svi koji su to želeli mogli su da uživaju u vožnji selom konjskim zapregama, zahvaljujući Konjičkom klubu „Sremački ajgir“ iz Ogara.

U kulturno-umetničkom delu programa za svakog po nešto. Nastupila su tri kulturno-umetnička društva – „Kupinik“ iz Kupinova, „Izvor Donji Tovarnik“ i „Iskon veterani“ iz Šimanovaca. Sjajnu zabavu za najmlađe je priredio kantautor Branimir Rosić – Leteća gitara, a nastupili su i Pevačka grupa „Svitac“, vokalni solista Mihajlo Janković, pesnik Milomir Obradović i učenici Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ iz Ogara. Program je vodio Slobodan Stanković iz pećinačkog Kulturnog centra.

Posetioci su mogli da se oprobaju na takmičenjima u pravljenju čardaka od čokanja i u brzom ručnom krunjenju kukuruza.

Miholjski susreti sela realizovani su uz podršku Mesne zajednice Ogar, Udruženja žena „Ogarčanke“, Udruženja građana „Ogarnizacija“ i Kulturnog centra Pećinci.

pecinci.org

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: