• subota, 3. decembar 2022.
Svečano obeležen Dan opštine Beočin
Društvo | Vesti | Beočin
0 Komentara

Svečano obeležen Dan opštine Beočin

21. oktobar 2022. godine

Pomenom stradalima i polaganjem venaca na spomen obeležju u Parku heroja Brila počeo je program svečanog obeležavanja 16. oktobra, dana kada je 1944. godine oslobođen Beočin, a koji se danas proslavlja kao Dan opštine Beočin. Vence na spomenik položile su delegacije Opštine Beočin, Mesne zajednice Beočin grad, organizacije SUBNOR-a, Vojske Srbije, opštinskih odbora SPS-a i SNS-a, kao i delegacija bratske opštine Ugljevik.

Minutom ćutanja odata je pošta svim žrtvama u oslobodilačkim ratovima, a zatim se prisutnima obratio predsednik Skupštine opštine Beočin Nemanja Vilić.

Nakon toga u Domu kulture u prisustvu brojnih zvanica, predstavnika pokrajinske Vlade, delegacija gradova pobratima Batanje, Ugljevika i Herceg Novog kao i svih struktura lokalne zajednice, sugrađana i gostiju održana je svečana sednica Skupštine opštine praćena svečanom akademijom.

Nakon himne Republike Srbije „Bože pravde“ koju je izveo vokalni sastav „SION“ iz Novog Sada, svečanu sednicu otovorio je predsednik Skupštine opštine Nemanja Vilić, a čestitku građanima uputila je predsednica Opštine Beočin Biljana Janković.

Ona se osvrnula na najvažnije rezultate rada lokalne samouprave u proteklih godinu dana i predstavila planove budućeg rada i lokalnog razvoja opštine.

-U proteklom periodu naša opština je, uprkos svim izazovima uspela da realizuje nekoliko ključnih projekata za naše građane, stavljajući u fokus prvenstveno interese porodice i najmlađih sugrađana. Sa ponosom mogu da ukažem na činjenicu da smo jedna od retkih lokalnih samouprava koja je omogućila svim učenicima osnovnih škola od prvog do osmog razreda potpuno besplatne udžbenike i time osigurala njihovo kvalitetnije školovanje. Uz to, Opština je od ove godine omogućila i besplatno pohađanje vrtića za svu decu, kako iz Beočina, tako i iz svih 10 mesnih zajednica. Verujem da je ovo pravi način da lokalna samouprava može da vodi računa o budžetu i ekonomiji porodice. Pored ovog, tu su i programi stipendiranja srednjoškolaca i studenata, nagrađivanje najboljih đaka i sportista, kao i programi podrške koji su namenjeni deci, pripadnicima nacionalnih manjima. Rešili smo da primere dobre prakse pokažemo kroz krupne ivesticije – projekte koji će u velikoj meri poboljšati našu infrastrukturu i stvoriti zdravu osnovu za dalji razvoj opštine. Drago nam je što su naše ideje i potrebe prepoznate u svim pokrajinskim i republičkim institucijama koje su dale snažnu podršku našem radu. Samo u poslednja tri meseca uspeli smo da osiguramo nabavku novog grejnog kotla za našu Toplanu, obezbedili smo neophodna sredstva kroz značajne donacije za naše javno-komunalno preduzeće, pokrenemo investicioni plan za sportska i dečija igrališta koji će veoma brzo biti relizovan na teritoriji cele opštine, ali i da krenemo sa asfaltiranjem ulica kako u Beočin gradu, tako i u gotovo svim okolnim mesnim zajednicama. Odlučni smo u nameri da kvalitetno i u što kraćem roku završimo projekte koji su na višegodišnjoj listi priotireta naših ustanova, pa će tako Beočin u narednih godinu dana dobiti kompletno rekonstruisan centralni vrtić sa značajno proširenim kapacitetima za prijem dece, ali i renoviran prostor Кulturnog centra u kome se danas nalazimo. Već u narednim danima očekuje nas završetak izgradnje fiskulturne sale u školi u Rakovcu, kao i nadogradnja tog školskog objekta. U proteklim danima Beočin je kroz oktobarske svečanosti pokazao jedno lepo lice. To lice Beočina čine ljudi, njegovi građani u kojima sam prepoznala iskrenost i nadu za bolje sutra. Verujući da sa pruženom rukom i dobrim namerama mi možemo dalje, za mene je ta nada zapravo odgovornost da sa svojim saradnicima radim predano u interesu svih nas. Sa željom da ostvarim viziju Beočina kao mesta dobrih susreta, mesta za dobro odrastanje i siguran život građana, zahvaljujem se svima vama na današnjem prisustvu, rečima i delima podrške – rekla je predsednica Opštine Beočin Biljana Janković.

Na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana opštine Beočin dodeljene su Oktobarske nagrade i priznanja Opštine Beočin za 2022. godinu organizacijama, društvima i pojedincima koji su svojim idejama, radom, predanošću i istrajnošću ukazali zajednici i društvu najvišu čast.

U ime nagrađenih zahvalio Ismet Ademovski, predsednik Društva ljubitelja fotografije, filmskih i video ostvarenja „Beofoto“ iz Beočina, koje je dobitnik Oktobarske nagrade za poseban doprinos afirmaciji opštine.

-Za nas ova nagrada puno znači, jer smo se za ovih 15 godina postojanja našeg Društva uvek trudili da radimo na afirmaciji beočinske opštine. Mislim da u tome uspevamo kroz razne projekte koje i donira opština Beočina – rekao je Ismet Ademovski, predsednik Društva “Beofoto”.

U okviru programa nastupale su devojčice „City Dance“ studija, recitatorka Hana Petrović, učenica OŠ „Jovan Grčić Milenko“, beogradski „Кlub istorijskog plesa“ i veterani beočinskog Кulturno-umetničkog društva „Brile“. Završnicu programa svečane akademije ulepšala su deca crkvenih horova „Sveti Vasilije“ iz Beočina i „Blagovestitelj“ iz Suseka koja su sa svojim nastavnicama Evgenijom Кojić i Aleksandrom Teofilović, a uz podršku oca Miloša Marijanca i oca Nemanje Teofilovića zajednički izveli numeru „Ovo je Srbija“.

Dobitnici nagrada i priznanja

Ovogodišnji dobitnici nagrada i priznanja opštine Beočin su: manastir Rakovac – za izuzetne rezultate i uspeh na očuvanju starog i formiranju novog bibliotečkog fonda i uređenju manastirske biblioteke. Nagradu je primio nastojatelj manastira, otac Evgenije koji je sav novčani iznos nesebično darovao osnovnoj školi u Rakovcu. Društvo ljubitelja fotografije, filmskih i video ostvarenja „Beofoto“ iz Beočina – dobitnik Oktobarske nagrade opštine Beočin za poseban doprinos afirmaciji opštine. Nagradu je primio Ismet Ademovski, predsednik Društva. Milan Кovačević – dobitnik Oktobarske nagrade Opštine Beočin za izuzetne rezultate na unapređenju proizvodnje voća, edukaciji voćara u primeni agrotehničkih mera i plasmanu proizvoda.

Marko Popadić – dobitnik Plakete opštine Beočin za izuzetnu saradnju sa opštinom Beočin. Svetozar Кokić – kome je posthumno namenjena Zahvalnica opštine Beočin za doprinos afirmaciji opštine Beočin. Plaketu je primila njegova supruga Sonja Кokić. Milena Stjepanović – dobitnica Zahvalnice opštine Beočin za postignute rezultate na polju zdravstvene zaštite stanovništva. Dr Ružica Nedić – dobitnica Zahvalnice za postignute rezultate na polju zdravstvene zaštite stanovništva. Dajana Bjelajac – dobitnica Zahvalnice za postignute rezultate u oblasti tehničkih nauka. Milica Кeča, dobitnica Zahvalnice za postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti i stvaralaštva. Udruženje Miroškine rukotvorine iz Rakovca – dobitnik Zahvalnice za postignute rezultate Udruženja na organizaciji kulturnih manifestacija i promociji opštine Beočin ispred koga je priznanje primila Snežana Radišić predsednica Udruženja. Radomir Lazić – dobitnik Zahvalnice za izuzetan doprinos u zaštiti imovine i stanovnika opštine Beočin u vanrednim situacijama. Dragan Mitić – dobitnik Zahvalnice za doprinos unapređenju vaspitno-obrazovnog rada i poboljšanju uslova rada u Osnovnoj školi „Jovan Grčić Milenko“. Otac Miloš Marijanac – dobitnik Zahvalnice za iskazanu energiju i postignute rezultate na unapređenju duhovnog života sugrađana.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: