• subota, 24. februar 2024.
Sirmijum – epicentar imperije
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Sirmijum – epicentar imperije

21. decembar 2017. godine

Sremska Mitrovica – Mladi naraštaji u Sremskoj Mitrovici treba da znaju da žive na području koje je tokom duge istorije Rima bilo epicentar političkih dešavanja i da dele kulturno nasleđe sa Sirmijumom, gradom koji je tokom svoje istorije bio ne samo prestonica Carstva, već i centar važniji čak i od samog Rima, rekao je na predavanju u Mitrovačkoj gimnaziji koje je o radovima na lokalitetu Glac održao profesor istorije Alan Dern iz Sidneja.

On je naglasio da Sirmijum ne pripada samo istoričarima i arheolozima, već i mladim naraštajima koji u njemu i nad njim i danas žive i stvaraju. Da bi tako zaista bilo, naglasio je Dern, važno je da se Sirmijum upozna. Naročitu ulogu u tom procesu igra upoznavanje Glaca na kojem su tokom godine koja ostaje za nama srpski i australijski arheolozi tragali za imperijalnom palatom Maksimilijana Herkulija.

– Sirmijum je izuzetan grad koji je bio prestonica Carstva, a duže vreme i epicentar političkih i drugih dešavanja. Ljudi obično misle, a u tome često i greše, da je Rim bio taj u kojem se uvek sve dešavalo. Pri tome, oni zaboravljaju Sirmijum i to je velika greška. Sa druge strane, Glac je lokalitet na kojem se nalazi imperijalna pala, cara-vojnika Maksimilijana Herkulija i što više saznamo o Glacu, upoznaćemo i prirodu Maksimilijana kao galantnog ratnika i imperatora, naglasio je Dern.

Iako još uvek nisu pronađeni dovoljno čvrsti dokazi da se na Glacu nalazi ono za čime se konkretno traga, Dern ističe da čitav niz nalaza potvrđuje da se u ovom slučaju radi o imperijalnoj palati, a ne, kako je rekao “otomanskoj štali”, te da je siguran da će dokazi koje očekuju stručna i javnost u celosti biti pronađeni i adekvatno prezentovani javnosti.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: