• nedelja, 21. april 2024.
Još dve nagrade za pećinačku „Lekciju“
Društvo | Kultura | Pećinci
0 Komentara

Još dve nagrade za pećinačku „Lekciju“

14. oktobar 2022. godine

Na nedavno završenom 28. Vojvođanskom festivalu novih i kamernih teatarskih formi koji se održao od 27. do 29. septembra ove godine u organizaciji Кulturnog centra u Bačkoj Palci i Saveza umetničkog stvaralaštva Vojvodine, komična drama „Lekcija“ rađena u produkciji pećinačkog Кulturnog centra pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci osvojila je dve nagrade.

Nagrada za najbolju režiju pripala je studentu treće godine pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Slobodanu Stankoviću iz Pećinaca, dok je Bojan Naić iz Pećinaca za ulogu Profesora dobio nagradu za najbolju mušku ulogu.

Supervizorka festivala bila je glumica i rediteljka Sonja Petrović koja je u okviru festivala pogledala predstave iz Pećinaca, Inđije i Novog Sada i istakla da se kvalitet predstava ne dovodi u pitanje, uzimajući u obzir činjenicu da su one već prošle selekcije na opštinskom, zonskom i sada pokrajinskom nivou takmičenja:

„Nagradu za najbolju režiju dodeljujem Slobodanu Stankoviću jer je imao hrabrosti da progovori o aktuelnim, a osetljivim temama. Putem niza interesantnih postupaka i duhovitih situacija reditelj je uspeo da upotrebi dramsku umetnost kao prostor za razmišljanje o prećutanim temama. Nagradu za najbolju mušku ulogu u okviru festivala dodeljujem Bojanu Naiću za ulogu Profesora uzimajući u obzir činjenicu da glumac vešto vodi priču i publiku kroz sve faze i promene jednog kompleksnog lika iznenađujući publiku svojim iznijansiranim transformacijama.“ – obrazložila je Petrović u zvaničnom izveštaju festivala.

Tridesetdvogodišnji Stanković je istakao da mu je ovo prva nagrada za režiju, koju ne smatra isključivo svojom, s obzirom da je u istoriji pećinačkog Кulturnog centra kada je scensko stvaralaštvo u pitanju po prvi put dobijena:

„Ova nagrada je dokaz da se predani rad i trud uvek isplate, ali i da scensko stvaralaštvo živi u manjim sredinama kakva je naša i da smo prepoznati na kulturnoj mapi Vojvodine, a i šire. Uspeli smo da na daskama koje život znače hrabro ispričamo priču mladih i predočimo probleme koje ih muče kada je u pitanju komunikacija sa autoritetima. S obzirom da se radi o Teatru apsurda, inspirativno i izazovno je bilo raditi sa ekipom tokom procesa, a siguran sam da je i publici koja je u ovom slučaju bila skoro na korak do aktera bilo uzbuđujuće da prate sama izvođenjea “ – kaže Stanković.

Tridesetdvogodišnji Bojan Naić iz Pećinaca kome je ovo deseta nagrada u proteklih deset godina koliko se bavi glumom ističe da je sama gluma za njega više od hobija:

„Na nagrade gledam kao na priznanje za trud i zalaganje i ponosan sam što stručni pozorišni stvaraoci to prepoznaju, ali ono što mi više od nagrada znači i što me u krajnjem slučaju ispunjava je publika i njihov aplauz nakon odigrane predstave. Gluma može da bude stil života kao što je to u mom slučaju, a nagrade me obavezuju da se i u budućnosti bavim scenskim stvaralaštvom što bih preporučio i drugima bez obzira na godine.“ – kaže Naić koji je pored priznanja za ulogu Profesora u „Lekciji“ više puta bivao nagrađivan za uloge u predstavama „Кreontova Antigona“, „Virus“ i „Кući“.

„Lekcija“ je do sada imala šest izvođenja: tri puta je odigrana u Pećincima i na festivalima u Beočinu, Gornjem Milanovcu i Bačkoj Palanci,, a ukupan broj nagrada koje je osvojila je devet. Najpre je kao jedna od osam najboljih predstava u Sremu na Zonskoj smotri amaterskog dramskog stvaralaštva u Beočinu polovinom aprila ove godine ostvarila plasman na pomenuti festival u Bačkoj Palanci. Pored toga, na Smotri u Beočinu žiri publike nagradio je Aleksandru Opačić za najbolju žensku ulogu, a Bojana Naića za najbolju mušku ulogu, dok je Merima Radivojević dobila dve nagrade – od selektora za glumačko ostvarenje na festivalu i od žirija publike za najbolju sporednu žensku ulogu. Polovinom jula ove godine predstava je izvedena na četvrtom Međunarodnom susretu varoških pozorišta u Gornjem Milanovcu.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: