• subota, 13. april 2024.
Litija – Hod u čast Presvete Bogorodice Mlekopitateljnice
Društvo | Vesti | Ruma
0 Komentara

Litija – Hod u čast Presvete Bogorodice Mlekopitateljnice

18. jul 2022. godine

Blagoslovom Njagovog Preosveštenstva Episkopa sremskog Gospodina Vasilija u Rumu je sa Svete Gore doneta kopija čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Mlekopitateljnice. Novi Hram koji će biti izgrađen u izletištu Borkovac biće posvećen ovoj ikoni.

U subotu je u Rumi upriličena velika Litija – Hod u čast Presvete Bogorodice kroz Rumu. Litija je krenula iz Hrama silaska Svetog Duha na apostole ka Borkovcu. Iste večeri, Njegovo Preosveštenstvo Episkop sremski Gopodin Vasilije, osvetio je zvona i krst u Borkovcu, na mestu gde se podiže novi Hram Majke Božije.

– Velika nam je čast da kao predstavnici lokalne samouprave učestvujemo u ovoj litiji, što ćemo doprineti na svoj način izgradnji ove pravoslavne crkve i što ćemo se moliti Bogu i nadati se da će nam presveta Bogorodica podariti milost i zdravlje- izjavila je predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić.

Ikona Presvete Bogorodice Mlekopitateljnice, po usmenom predanju, nalazila se u Lavri Svetog Save Osvećenog, nedaleko od Jerusalima. Svetitelj je pred svoju smrt proročki govorio da će posle mnogo vremena Lavru pohoditi jedan monah po imenu Sava, kome oni treba kao blagoslov da daju ikonu Mlekopitateljnicu i igumanski štap. Zaista, nakon 7 vekova Sv. Sava, prvi Arhiepiskop srpski, pohodio je ovo sveto mesto i po zaveštanju Sv. Save Osvećenog, na dar je dobio ikonu Mlekopitateljnicu koju je postavio na ikonostas posnice-tipikarnice u Кareji na Svetoj Gori. Posnicu je posvetio Sv. Savi Osvećenom u znak blagodarnosti i blagoslova kojeg je udostojen.

Izvor/foto: ruma.rs

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: