• petak, 19. april 2024.
Do struje uz solarne panele: Prvi energetski nezavisan rezervat u Srbiji
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Do struje uz solarne panele: Prvi energetski nezavisan rezervat u Srbiji

5. jul 2022. godine

Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ prvi je rezervat u Srbiji koji je energetski nezavisan, a sve zahvaljujući nedavno postavljenom solarnom centralom, odnosno solarnim panelima.

Prema rečima Slobodana Simića, upravnika rezervata reč je o još jednom inovativnom projektu, po kojima je inače „Zasavica“ i poznata.

-Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da je Rezervat „Zasavica“ prvi u Srbiji, a vrlo verovatno i u bivšoj Jugoslaviji koji je postao energetski nezavisan. Zahvaljujući međunarodnim projektima i određenim sopstvenim sredstvima mi smo uspeli da napravimo solarnu centralu od 32 kilovata. Vrednost ove centrale je oko 5 miliona dinara, što je velika investicija za nas, međutim dobrobiti su višestruke, a i očekujemo da će nam se uloženo u budućnosti vratiti. Dnevno mi proizvedemo oko 200 kilovata električne energije, što zadovoljava trenutne potrebe rezervata, ali plan nam je da u bliskoj budućnosti, koliko već naredne godine proširimo centralu, a zatim i priključimo na elektrodistributivnu mrežu, što bi značilo da nam se otvara mogućnost da višak električne energije koju proizvedemo, a ne iskoristimo prodamo EPS-u. Mislim da svi shvataju koliko je to značajno za rezervat, jer u vreme kada cena energenata raste mi ćemo zahvaljujući panelima biti u prilici da zadovoljimo sopstvene potrebe, ali i ostvarimo zaradu, što će svakako doprineti boljem i stabilnijem funkcionisanju “Zasavice” – objašnjava upravnik.

On kaže da se ideja o solarnim panelima kod njega javila još pre nekoliko godina, međutim tek nedavno su se stvorili uslovi za realizaciju iste.

Solarna centrala postavljena je na samom ulasku u Rezervat, odnosno na parkingu.

-Mislim da smo našli najbolju moguću lokaciju, a to je naš parking. Uštedeli smo na prostoru s jedne strane, a sa druge parking više nije izložen suncu, što je još jedan plus za sve naše posetioce, kojih svakako ima najviše po lepom vremenu. Solarna stanica puštena je u rad zvanično 25. maja i od tada mi se električnom energijom napajamo isključivo na taj način, za sada je ima dovoljno, a eventualno i ukoliko nam zafali struje mi ćemo je povući iz redovne elektrodistributivne mreže. Tokom letnjeg perioda s obzirom na sunčane dane proizvede se najveća količina struje, isto tako sada je i potrošnja najveća. Zimi će biti obrnuta situacija, manje energije ćemo proizvoditi, manje i trošiti, s obzirom da tada nemamo veliki pritisak gostiju, a naše redovne aktivnosti ne iziskuju veliku količinu struje. U suštini sve je izbalansirano i onako kako treba da bude – kaže upravnik.

On veruj da će “Zasavica” biti primer koji će i drugi rezervati i nacionalni parkovi u Srbiji slediti, te da će vremenom svi preći sa fosilnih goriva na takozvanu zelenu energiju.

-Zainteresovanost za naš projekat je zaista velika, raspituju se mnogi i to je nešto o čemu sam ja govorio i na skupu “Parkovi Dinaraida”, organizacija koju čini više od 90 zaštićenih područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije, kao i na “Parkovijadi”. Iskreno se nadam da će resorno minstarstvo, kao i Ministarstvo energetike prepoznati značaj ovakvih projekata i da će podržati njihovu realizaciju. Nama je u planu da naredne godine proširimo našu stanicu na 52 kilovata i očekujemo pomoć nadležnih u tome – zaključuje Simić.

D.Tufegdžić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: