• petak, 12. jul 2024.
Za lokalni razvoj i obrazovanje preko 700 miliona
Društvo | Vesti | Pećinci
0 Komentara

Za lokalni razvoj i obrazovanje preko 700 miliona

31. decembar 2021. godine

Na 12. sednici Skupštine opštine Pećinci, održanoj u utorak 28. decembra, odbornici su usvojili Odluku o budžetu opštine Pećinci za 2022. godinu.

Kako je obrazložio pomoćnik predsednika opštine Pećinci Dejan Živanović, ukupan iznos budžeta, prihodi i primanja, rashodi i izdaci, je 1.848.510.774,00 dinara, što, kako je rekao, znači da je budžet uravnotežen i da nema ni suficita ni deficita.

– Budžet urađen na programskim principima po uputstvu Ministarstva finansija uz sugestije Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED) i u njega su ugrađeni programski principi, funkcionalni principi i principi rodno odgovornog budžetiranja. Što se same strukture budžeta tiče, za lokalni ekonomski razvoj – kapitalni projekti koji će biti finansirani iz opštinskog budžeta u 2022. godini, biće izdvojeno 314.000.00,00 dinara, u šta nisu uključeni transferi drugih nivoa vlasti koji će naknadno biti uključivani u budžet, kako sredstva budu pristizala. Za zaštitu životne sredine opredeljeno je 42.000.000,00 gde su uključeni uklanjanje divljih deponija i svi drugi faktori koji se tiču zaštite životne sredine, dok je za saobraćaj i saobraćajnu infrastrukturu izdvojeno skoro 74.000.000,00 dinara. Što se tiče predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja biće izdvojeno oko 420.000.00,00 dinara. Takođe, 78.000.000,00 dinara biće izdvojeno za socijalnu i dečju zaštitu, i 28.000.000,00 dinara za primarnu zdravstvenu zaštitu – obrazložio je pomoćnik Živanović.

On je ujedno najavio da će početkom naredne godine na zvaničnoj internet prezentaciji Opštine Pećinci biti objavljen Građanski budžet, koji će biti pre svega prilagođen građanima, pojednostavljen i potpuno transparentan.

– Građanski budžet će biti urađen u PowerPoint prezentaciji, i on će biti prilagođen prosečno obrazovanom čoveku. Na vrlo jednostavan, koncizan i precizan način biće saopšteno šta je budžet, koje su osnovne funkcije budžeta, šta se iz budžeta finansira, iz kojih izvora se finansira, koji deo poreza na dohodak, poreza na imovinu, drugih nekih prihoda lokalne samouprave idu u određene projekte i slično. Tako da, što se tiče transparentnosti budžeta ona će biti upotpunosti ispoštovana – izjavio je Živanović.

Nakon što je, zbog ostavke koju je podneo, utvrđen prestanak mandata Milanu Stepanoviću, odbornici su doneli odluku o potvrđivanju mandata Marijani Panić Vidakov sa liste Aleksandar Vučić – Za našu decu.

Odbornici su usvojili i programe rada za 2022. godinu javnih preduzeća i ustanova.

pecinci.org

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: