• petak, 26. april 2024.
Monodrama „Anin poslednji rođendan“ pretpremijerno izvedena pred pećinačkom publikom
Društvo | Kultura | Pećinci
0 Komentara

Monodrama „Anin poslednji rođendan“ pretpremijerno izvedena pred pećinačkom publikom

20. decembar 2021. godine

Кamerna monodrama pod nazivom „Anin poslednji rođendan“ pretpremijerno je izvedena u petak 17. decembra na sceni pećinačkog Кulturnog centra u okviru „Sajma kulture mladih na selu“ koji se četvrtu godinu za redom održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Pećinci.

Ovu jednočasovnu monodramu režirao je student pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Slobodan Stanković iz Pećinaca koji je ujedno i dramatizovao tekst prema dnevničkim zapisima Ane Frank:

„U centru zbivanja je tinejdžerka jevrejskog porekla koja je rođena u Nemačkoj, a koja setokom D rugog svetskog rata skoro već dve godine skriva od nacista u Amsterdamu gde je izbegla sa porodicom. Radnja se dešava krajem proleća u prepodnevnim časovima, na njen petnaesti rođendan, a kako bismo radnju učinili napetijom i dinamičnijom odlučili
smo se da baš na njen petnaesti rođendan nacisti otkrivaju tajno skrovište u kom se skriva i deportuju je u logor. Ono sa čim se tokom predstave suočava ova devojčica je usamljenost sa kojom se teško bori, ali i sa nerazumavanjem stanara sa kojima živi u takozvanom „Tajnom aneksu“, dok je najviše od svega boli to što je ni njena porodica ne
razume. Ova devojčica pokušava da nađe odgovore na pitanje zašto ljudi ne veruju jedno drugome i zbog čega pokušavaju da sakriju svoje pravo JA kada su u društvu drugih. Nije bilo lako u sat vremena preneti na scenu skoro više od godinu i po dana Aninog životau skrovištu.“ – istakao je Stanković kojem je ovo prvi profesionalni projekat.

Glavnu junakinju tumači Teodora Кušić iz Stare Pazove koja je 2019. godine diplomirala na Fakultetu dramskih i filmskih umetnosti u klasi Ivana Jevtovića:

„Sat vremena držati pažnju publike na sceni u ovakvoj formi nije lako. Publika je skoro na metar od mene i prate svaku moju akciju, a istovremeno i ja komuniciram s njima.

Tokom tih sat vremena prolazim kroz različite situacije, a samim tim i kroz različita raspoloženja i praktično od nezrele devojčice postajem devojka koja shvata trenutnu životnu situaciju u kojoj se našla. Ulazim u likove skoro svih stanara sa kojima je inače Ana živela u skrovištu, a ono što je najviše muči je to što sa majkom nema odnos kakav bi želela.

– Priprema same predstave je zahtevala istraživanje koje se ticalo života ove mlade devojke, s obzirom da se radi o istinitom događaju koji se dogodio pre 80 godina i zaista je inspirativno i izazovno tumačiti lik jedne heroine kakva je Ana Frank.“ – istakla je Кušić.

S obzirom da se 2022. godine navršava 75 godina od prvog objavljivanja Dnevnika Ane Frank i 80 godina od prvog zapisa u dnevnik koji je nastao samo dva dana nakon njenog trinaestog rođendana, monodrama u okviru ovog autorskog projekta biće premijerno izvedena početkom sledeće godine, kako na profesionalnim takmičarskim festivalima tako i na gostovanjima širom Srbije.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: