• četvrtak, 25. april 2024.
Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa u rumskom Domu zdravlja
Društvo | Vesti | Ruma
0 Komentara

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa u rumskom Domu zdravlja

12. oktobar 2021. godine

Tokom prethodne nedelje Domu zdravlja „Ruma je distribuirano 1000 doza Torvax FM vakcine protiv sezonskog gripa.

Torvax FM vakcina se može primeniti za vakcinaciju osoba starosti od 18 do 65 godina.

Tokom nedelje očekuje se isporuka četvorovalentne vakcine, tako da će i osobe starosti 65 godina i više, prema prioritetima moći da se vakcinišu u narednom periodu.

Danas počinje vakcinacija u Domu zdravlja „Ruma“, a sutra i prekosutra će biti isporučene i u seoske ambulante.

U kategorije lica u posebnom riziku, za čiju vakcinaciju se navedena vakcina može primeniti spadaju: trudnice, osobe sa hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju), metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI> 40), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, lica sa malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, imunosupresijom (uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom), lica sa izvršenim presađivanjem tkiva i organa/pripreme za presađivanje i drugo; kao i lica smeštena i zaposlena u socijalno-zdravstvenim ustanovama prema epidemiološkim indikacijama. TorVaxFlu vakcina može se primeniti i za preporučenu imunizaciju osoba starosti od 18 do 65 godina, za koje nije predviđena obavezna imunizacija, uz prethodno potpisivanje obrasca saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije na obrascu broj 3 Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima. Imunizacija se sprovodi davanjem jedne doze vakcine (0,5ml), koja se aplikuje intramuskularno. Vakcina protiv gripa može se dati istovremeno sa vakcinom protiv COVID19, pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete. Vakicinaciju protiv sezonskog gripa treba organizovati uz poštovanje svih mera za prevenciju širenja COVID-19 (održavanje fizičke distance, nošenje zaštitnih maski, po mogućstvu obezbeđivanje jednosmernog protoka pacijenata na vakcinalnom punktu).

Za potrebe vakcinacije pacijenti se javljaju svom izabranom lekaru (za odrasle, pedijatru ili ginekologu) radi zakazivanja termina.

ruma.rs

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: