• četvrtak, 29. septembar 2022.
MITROVAČKA SKUPŠTINA REŠILA: SPOMENIK KRALJU PETRU ISPRED DOMA VOJSKE
Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

MITROVAČKA SKUPŠTINA REŠILA: SPOMENIK KRALJU PETRU ISPRED DOMA VOJSKE

3. jun 2020. godine

Na poslednjem zasedanju, mitrovačka skupština donela je Odluku o postavljenju spomenika Kralju Petru Prvom u Sremskoj Mitrovici. Kako je navedeno, bista će biti postavljena ispred bivšeg doma Vojske Srbije koji će u narednom periodu, kao i prostor ispred njega, dobiti novi izgled.

Prvobitno zamišljena lokacija za postavljenje biste bila je amfiteatar u centralnom gradskom parku, neposredno iza Muzeja Srema. Razloga za ovakvo razmišljanje bilo je nekoliko: značaj Kralja Petra u nacionalnoj istoriji, kao i činjenica da je centralni park bio predmet interesovanja i dobrovoljaca-Solunaca iz Mitrovice koji su svojevremeno pokrenuli inicijativu za postavljanje spomenika Kralju.

54524303_2262382050755048_7735349706275946496_n-768x757Nakon poslednjih razgovora sa nadležnima, došlo je do promena koje je Odbor prihatio, pa je tako kao konačna lokacija određen plato ispred Doma Vojske Srbije. Kako je rečeno, u pitanju je prostor koji će u dogledno vreme doživeti krupne promene. Sam bivši Dom otkupljen je od strane Grada, sledi njegovo rušenje i izgradnja novog objekta – obrazovne ustanove. Takođe, u skorije vreme, planirana je i rekonstrukcija postojeće česme, čime bi se stvorili uslovi za nastanak nove moderne pjacete. Kako se ovaj prostor nalazi na kraju Ulice Kralja Petra, on bi u budućnosti mogao poneti i ime baš po najdražem srpskom Kralju.

Akcija “Petrovih 800” ulazi u završnicu, u toku je prikupljanje ostatka sredstava za izradu postamenta, a podršku je do sada dalo nekoliko stotina pojedinaca, poštovalaca Kralja Petra, potomaka ratnika, ljudi svesnih činjenice da su stari Kralj i njegovi ratnici bili ti koji su u novembru 1918. godine Sremu doneli slobodu. Svoje priloge uplaćivali su unuci za dedove, roditelji za decu. Deo akcije postali su „obični“ ljudi, oni koje najčešće ne vidimo, a opet, sve na njima stoji, kao i oni javnosti poznatiji, poput dr Čedomira Antića, akademika Matije Bećkovića, dr Miloša Kovića, Ace Seltika, dr Borislava Grozdića, Slađane Milošević, Milana Bogojevića, dr Nemanje Devića, Mihajla Medenice, te Udruženje grčko-srpskog prijateljstva „Irida“ i mnogi drugi, uključujući i Prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: