• sreda, 24. april 2024.
Folkloraši iz Stejanovaca i Vognja na Montenegro folk festu
Kultura | Projekti | Ruma
0 Komentara

Folkloraši iz Stejanovaca i Vognja na Montenegro folk festu

28. avgust 2019. godine

Folklorom obilaze region

Stejanovci- Ovog leta mladi članovi Kulturno umetničkog društva „Stevan Petrović Brile“ iz Stejanovaca i Kulturno umetničkog društva Voganj boravili su u Crnoj Gori, kao učesnici Montenegro folk festa. Ovo je peta  godina kako mladi iz Stejanovaca prikazuju svoje umeće u Crnoj Gori. Ono što je najvažnije, pored samog folklora, ovo je prilika da se mladi sa sela druže, upoznaju prijatelje širom regiona i da unaprede svoj društveni život.

-Organizacija Montenegro folk fest nas već godinama pozivaju i ovo je peta godina kako postoji festival i kako se mi odazivamo. Ove godine festival je imao međunarodni karakter, sa učesnicima iz Rumunije, Mađarske, Srbije i Slovačke. Nastupali smo u Čanju i Sutmoru. Inače ovaj festival se održava na više različitih mesta, traje oko dva meseca, a mi smo bili tokom avgusta meseca. Ovog leta je u Crnu Goru išlo oko 50 naše dece, koja su predstavila igre iz Banata i Srema, kaže Biljana Popović Jovanović, predsednica KUD „Stevan Petrović Brile“ Stejanovci.

69508148_698467990670257_7406146776639471616_n

Ove godine Stejanovčani imaju sreće. Imaju tri grupe folklora, deca, srednja i starija grupa, zahvaljući tome što u okolnim selima folklor nije zaživeo. Tako u Stejanovce dolaze mladi iz Bešenova, Velikih Radinaca i drugih sela. Dece je sve manje, o profitu nema ni govora, a mladi se sve manje trude da zadrže tradicionalne vrednosti.

-U selu je sve manje dece, pa nam dobro dođe svako dete koje nam stigne sa strane.A deca koja dođu, budu prezadovoljna. Posebno kada znaju da će igrati, da će se družiti, da će putovati i da će im u goste dolaziti prijatelji iz drugih ansambala. Tako je i kod nas kada organizujemo manifestaciju „Deca čuvari tradicije Đeram“, kada nam dolaze u goste KUD-ovi iz Srbije, Bosne i Hrvatske. Uvek gledamo da nam dolaze deca i da mi idemo u goste i da svako ide kod svakog u goste. Tako se tokom godine svi izmenjamo. To nam je važno, jer deca u gradu imaju mnogo različitih aktivnosti, a u selu imamo samo ovo. A u vreme interneta, malo ko se bavi folklorom i tradicijom, a mi to promovišemo, govori Biljana Popović Jovanović.

 

KUD Brile bez prekida postoji više od dvadeset godina. Deci iz Stejanovaca pružio je mnogo. Folklor, iako tako ne izgleda, je naporna fizička disciplina, pa se može reći da decu održava u dobroj kondiciji, poput bavljenja sportom. O druženju nema šta mnogo da se kaže. Stiču se novi prjatelji, obilaze nova mesta, brišu se granice, neguje različitost i tolerancija. A često se rode i neke nove simpatije. Kako KUD postoji više od dve decenije, a podrška Opštine Ruma ne izostaje, svake godine nabavljaju nove nošnje, koje im daju mogućnost da se predstavljaju širokim spektrom igara.

70000850_510750323064120_8559212446118576128_n

-I ono što je važno, i mi se sami kao odrasli iznenadimo kada vidimo našu decu na putovanjima. Slave rođendane, ne zaboravljaju nikog. Stariji paze na mlađe članove, ne prave razliku jedni između drugih, poštuju se međusobno, poštuju tradiciju i starije i zato mislim da je folklor prelepa aktivnost za našu decu, posebno u selu, gde to često bude i jedini sadržaj za naše najmlađe, dodaje Biljana Popović Jovanović.

S.Belotić

Projekat „Rumska sela- probudimo usnule seoske sokake“ sufinanira Opština Ruma

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: