• Saturday, 28. May 2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: Tojo korporacija će investirati u fabriku u Inđiji
Ekonomija | Vesti | Inđija
0 Komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: Tojo korporacija će investirati u fabriku u Inđiji

30. July 2019. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da će japanska Tojo korporacija investirati 390 miliona evra u fabriku u Inđiji, samo u prvoj fazi, a da se za Srbiju odlučila posle tri godine pregovaranja i istraživanja tržišta.

Vučić je, na vanrednoj konferenciji za štampu, istakao da se za investiciju japanske korporacije borilo više zemalja centralne, istočne i južne Evrope, te da su u “poslednjem krugu” preostale samo Poljska i Srbija.

Vučić je kazao da je njihova investicija u prvoj fazi 390 miliona evra, i da se radi o ulaganju u Inđiju.

Prema njegovim rečima biće zaposleno najpre 523 ljudi, koji će imati značajno veće plate od prosečnih u Srbiji.

Veličinu investicije ilustrovao je podatkom da je 400 miliona evra 12 do 13 odsto ukupnih investicija u Srbiji, što je više nego što na godišnjem nivou ima ukupno Bosna i Hercegovina i značajno više od Severne Makedonije i Crne Gore.

– To je samo dva puta manje nego što je imala Hrvatska, kao članica EU, u prošloj godini, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će u narednim mesecima početi izgradnja na 60 hektara zemljišta.

Preneo je da se u jednom delu pisma japanskog investitora navodi da oni smatraju da ovo nije kraj saradnje, već da imaju i dodatne ideje kako da prošire posao.

– Nadamo se, a oni nikada ne vole da se o tome govori unapred, ali se nadamo da će dalje nastaviti razvoj kroz naučno istraživački centar, test centre i ostalo što dolazi, rekao je Vučić.

On je istakao da su u ovoj fabrici prosečne plate značajno, dramatično više od prosečnih plata u Srbiji, ali je dodao da ne može da precizira iznos pre nego što poslodavci saopšte radnicima.

Navodeći da će u prvoj fazi biti zaposleno 523 radnika, Vučić kaže da je izgradnja te fabrike velika vest za Inđiju, Srem, delove Novog Sada, Kać, ali i Beograd.

Vučić kaže da će se u fabrici proizvoditi premijum gume najvišeg kvaliteta za renomirane proizvođače automobila.

– Pobediti Poljsku…, a da Japanci odlučuju među više zemalja centralne i istočne Evrope, velika je stvar, zaključio je predsednik Srbije.

Novu veliku japansku investiciju u Srbiji, proizvodnju premijum guma, koju je danas najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokreće kompanija “Tojo tajer” (Toyo Tire & Rubber Co. Ltd.), jedan od vodećih svetskih proizvođača guma.

Ovaj koncern trenutno ima više od 6.000 zaposlenih.

Osnovana je 1945. godine, sa sedištem grupacije u Osaki u Japanu.

Poslovne aktivnosti grupe zasnivaju se na tri osnovne grane – gume, automobilska tehnologija i hemikalije.

Gume Tojo tajers prisutne su u Evropi već 30 godina.

Osnovna delatnost kompanije jeste razvoj, proizvodnja i prodaja kvalitetnih guma visokih performansi.

Raznoliki proizvodni program obuhvata zimske i letnje gume za automobile, vozila sa pogonom na sva četiri točka i terenska vozila, kao i za komercijalna i teretna vozila.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: