• petak, 19. april 2024.
Neophodno zaštititi decu koja “rade”na ulici
Projekti
0 Komentara

Neophodno zaštititi decu koja “rade”na ulici

16. novembar 2018. godine

U svakom otkrivenom slučaju po hitnom postupku, a u skladu sa Porodičnim zakonom, dete će biti oduzeto od roditelja ili staratelja, ili od lica kod koga se zateklo – kaže direktor Centra za socijalni rad Šid Dejan Logarušić

Piše: S. Mihajlović

Centar za socijalni rad Sid (foto S. Marcok)Tokom leta ove godine direktor Centra za socijalni rad Šid organizovao je sastanak sa komandirom Policijske stanice u Šidu, a u cilju uspostavljanja celovite i kontinuirane saradnje na otkrivanju slučajeva nasilja nad decom, zlostavljanja i zloupotrebe dece koja žive i „rade” na ulici i bave se prosjačenjem.

Dejan Logarusic, direktor Centra za socijalni rad Sid– Na sastanku je dogovoreno da se u slučajevima nasilja otkrivanja ove ciljne grupe dece, kao i dosadašnjoj praksi, odmah obavesti dežurni radnik Centra za socijalni rad koji će u skladu sa ovlašćenjima i nadležnostima preduzimati mere zaštite. U svakom otkrivenom slučaju po hitnom postupku, a u skladu sa Porodičnim zakonom, dete će biti oduzeto od roditelja ili staratelja, ili od lica kod koga se zateklo. U skladu sa izvršenom procenom stručnjaka organa starateljstva protiv roditelja ili staratelja deteta ili lica kod kojeg se dete zateklo preduzimaće se mere građansko pravne ili krivično pravne odgovornosti. To znači da će biti pokrenut parnični postupak za lišenje roditeljskog prava, ili postupak za zaštitu prava deteta, odnosno za zabranu održavanja ličnih odnosa sa detetom, ili parnični postupak za izricanje mere za zaštitu od nasilja u porodici. Takođe, biće podneta krivična prijava zbog eventualnog učinjenog krivičnog dela dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog deteta ili nasilja u porodici – kaže direktor Centra za socijalni rad Šid Dejan Logarušić.

Prema njegovim rečima, Centar za socijalni rad u takvim slučajevima po hitnom postupku preduzima mere urgentne zaštite deteta i obezbeđuje mu sigurnost, brigu o zdravlju, egzistencijalne uslove, psihosocijalnu podršku, zastupanje deteta tako što se detetu postavlja staratelj, kao i pravo na vaspitanje i obrazovanje.

Projekat “Prosjačenje – preživljavanje ili biznis” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Stavovi izneti u podržanom projektu, nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: