• četvrtak, 18. april 2024.
Đaci uzgajaju začinsko i lekovito bilje
Reportaža
0 Komentara

Đaci uzgajaju začinsko i lekovito bilje

22. maj 2018. godine

– U našoj organskoj bašti rastu bosiljak, ruzmarin, menta, origano i majčina dušica, koje su učenici posejali zajedno sa svojim nastavnicima. Cilj ovog projekta je podsticanje preduzetničkih veština kod dece i njihovo osposobljavanje za budućnost – kaže nastavnica geografije Jelica Žilić, član školskog tima zadužena za odnose sa javnošću

Tekst: S. Mihajlović

foto: M. M. i arhiva škole

Oslikavanje saksijaOsnovna škola “Branko Radičević” Kuzmin jedna je od 40 osnovnih škola u Srbiji koja je izabrana za projekat „Preduzetne škole“ kojeg sprovodi  Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Fondacijom “Univereksport”. Cilj projekta je osposobljavanje nastavnika da kod učenika kroz nastavne i vannastavne aktivnosti razvijaju preduzetničke veštine. Kuzminska škola se odlučila za projekat “Uzgajanje organske bašte -uzgoj organskog začinskog i lekovitog bilja“, a u njihovoj organskoj bašti našli su se bosiljak, ruzmarin, menta, origano i majčina dušica.

– Naša škola je izabrana za taj projekat jer su, kako su nam rekli, prepoznali entuzijazam u našem kolektivu i sposobnost za uvođenje novina i  unapređivanje obrazovne prakse. „Preduzetne škole“  podržavaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fondacija “Univereksport” koja je našoj školi obezbedila novčana sredstva kako bi projekat bio realizovan – kaže kordinatorka školskog tima Mirela Obradović, profesor biologije.

U školi je formiran Tim za preduzetništvo, izrađeni su projekat i biznis plan, nabavljen repromaterijal i učenici su zajedno sa svojim nastavnicima posejali biljke. U ovoj školi danas već rastu posađene biljke koje neguju učenici i njihovi nastavnici. Produkt njihovog  zajedničkog rada i truda postaje veoma zanimljiv. Učiteljica Jasminka Jevtić, član školskog tima, kaže da su u  realizaciju  trebali biti uključeni učenici 5. i 8. razreda, ali je projekat našao mesto i kod dece iz drugih odeljenja, a nastavnica matematike Vesna Dabić, takođe jedna od članova u timu, kaže da nastava postaje zanimljivija učenicima, jer mnoge kolege kroz projektnu nastavu izlaze iz okvira tradicionalne nastave.

Setva organske basteU timu su pored nastavnice srpskog jezika Mirjane Kranik, nastavnika fizike Jovana Svilara i nastavnice geografije Jelice Žilić još i domar Dušan Serdar, Dušanka Jukić iz računovodstva i pravnica Jelica Filipović, a na čelu projekta je direktor škole Aleksandar Umetić. Akcionim planom koji je sastavio tim , svako ima svoja zaduženja, i samim tim i projekat dobro funkcioniše. Kroz mesec –dva učenici će imati priliku da prezentuju projekat.

-Nedavno je školu posetila supervizorka i mentorka Biljana Rakić, koja je bila vidno zadovoljna onim što je videla i čula u razgovoru sa učenicima i njihovim nastavnicima. Krajem aprila obavljeno je presađivanje biljaka, a prethodno su na radionicama učenici ukrašavali zemljane saksije gde je do izražaja došla i njihova kreativnost, tako da će svaki proizvod imati određeni pečat unikatnosti. Cilj projekta i jeste  podsticanje preduzetničkih veština kod dece i njihovo osposobljavanje za budućnost. Projekat još uvek traje a mi ćemo ga pomno pratiti – rekla je nastavnica geografije Jelica Žilić, član školskog tima zadužena za odnose sa javnošću.

Svoje zadovoljstvo ovom novinom u njihovoj školi nisu krili ni učenici 5-1 i 5-2 odeljenja koji su uključeni u projekat. Oni su rekli da je lepo  raditi i nešto drugačije, te da su bojama oslikavali saksije, presađivali  biljke i slagali ih na ploče i dodali su da su ponosni na svojih ruku delo.

Obeležen Dan škole

DAN SKOLEU okviru obeležavanja Dana škole u OŠ „Branko Radičević“ u Kuzminu, umesto klasične nastave organizovan je tematski dan sa temom „Branko Radičević“, kao deo projektne nastave i preduzetničke kompetencije koju je ova škola nedavno počela da sprovodi. U ovakav način rada uključili su se učenici sa svojim učiteljima i nastavnicima.

Predstavljen je život slavnog pesnika Branka Radičevića, a učenici od 1 do 8 razreda su kroz plakate, prezentacije i makete predstavili svako svoj zadatak. Brankove pesme „Cic“ i „Na studencu“ su otpevane uz muzičku pratnju, učenici su svoje drugare proveli kroz Dunavski park u Novom Sadu, kroz Sremske Karlovce i Sražilovo, upoznali ih sa karakteristikama biljaka koje rastu na Fruškoj gori, ali i sa poznatim svetskim i našim matematičarima koji su živeli i stvarali u vremenu kada i Branko Radičević.  Put ih je vodio preko biografije i pesama, kako Brankovih tako i pesama učenika u „Otvorenoj knjizi“, do Brankovog groba na Stražilovu sa vernim prikazom makete spomenika do Beča, da bi na nemačkom jeziku uz prevod odgovorili na pitanja koja su se odnosila na život Branka Radičevića.

U večernjim satima je počela svečana priredba koju su uveličali gosti dečijeg crkvenog  hora „Blagoslov“ pod  dirigentskom palicom Tamare Pajkanović,a pod pokroviteljstvom protojereja stavrofora Save Rakite. Posle njihovog nastupa, svoje muzičke i glumačke sposobnosti predstavili su učenici OŠ“ Branko Radičević“.

– Kroz različite muzičke kompozicije su se predstavili učenici naše škole koji ujedno pohađaju i muzičku školu. Predstavu  „Koktel bajka“ su izveli učenici 8. razreda koji već nekoliko godina učestvuju za Dan škole, a pokazali su se kao odlična glumačka ekipa. Smeh i aplauzi publike su bili pravi dokaz da je predstava prijala gledalištu, a  moja koleginica nastavnica srpskog jezika Krstina Stojinović i ja smo bile veoma ponosne na njihov nastup i fotografijom smo ovekovečile dugogodišnje druženje sa tom sjajnom generacijom – kaže nastavnica srpskog jezika Mirjana Kranik.

Dan škole brojnim aktivnostima takođe je tog dana obeležen i u područnim odeljenjima Osnovne škole “Branko Radičević” u Bosutu i Sremskoj Rači.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: