• nedelja, 16. jun 2024.
Mini muzej u – školi
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Mini muzej u – školi

11. decembar 2017. godine

Pre nekoliko godina, zahvaljujući sredstvima Svetske banke,  školski  stan je preuredjen u mali muzej posvećen čuvenom junaku Stojanu Čupiću

Pišu: S.Đaković – D.Tufegdžić

učionicaSalaš Noćajski je po mnogo čemu neobično selo. U njegovom ataru se nalazi celo jedno naselje sa nekoliko stotina kuća – Krivaja, koje teritorijalno pripada Mačvanskoj Mitrovici. U ovom selu su otkriveni ostaci jednog rimskog poljoprivrednog dobra, za vreme Otomanske carevine selo je bilo vezano za tvrdjavu Noćaj, a u dvorištu koje je po predanju bilo vlasništvo čuvenog Stojana Čupića nalaze se crkva, spomenik čuvenom junaku, kao i dud star više od 200 godina.

Neobična je i priča o zgradi Osnovne škole “Dobrosav Radosavljević Narod” u Salašu Noćajskom i njenoj dugoj i burnoj istoriji. Jedno vreme tu su se školovala i deca iz susednog Noćaja, dva puta u dva rata je spaljivana, ostajala je bez krova, vrata i prozora, ali ona i dalje stabilno i ponosno stoji na mestu na kojem je davne 1846. godine sagrađena. Sazidana je na placu i zadužbini velikog vojvode Stojana Čupića, junaka Prvog srpskog ustanka, na kome se nalazi crkva Svetog Georgija ova škola bi moga dabude spomenik kulture jer je sačuvala u osnovu svoj davnašnji oblik.

prostorija za predškolce Sadašnji oblik škole ostao je, takoreći, isti kao od samog početka, malo je nadograđena, ali u suštini osnova je ista i to je kod ove škole jako zanimljivo. Na žalost, ono što je svakako izgubilo svoju svrhu jeste taj školski stan koji se nalazi u nepsrednoj blizini, a kojem smo mi pokušali dati neku namenu i iskoristiti ga. Pre nekoliko godina, zahvaljujući sredstvima Svetske banke taj stan smo pretvorili u mali, da tako kažem, muzej posvećen Vojvodi Čupiću. Opremili smo ga raznim predmetima iz vremena u kojem je živeo i umro Vojvoda i nekim njegovim stvarima , a sve u cilju da zainteresujemo turiste – kaže direktor škole Slađan Papić.

Želeli su inicijatori uredjenja mini muzeja da nekako povežu mesto sa Specijalnim rezervatom prirode “Zasavica” i da turiste koji se upute tamo usmere ka Salašu. Međutim ta ideja nije zaživela, tako da sada tu postavku posećuju uglavnom  đaci ove i drugih okolnih škola kada uče o Prvom srpskom ustanku.

Školska zgrada u Salašu Noćajskom je u relativno dobrom stanju. Pre nekoliko godina promenjena je stolarija, stavljeni su pvc prozori i vrata, promenjeni su podovi i urađeni parapeti. Velikim delom za sve to zaslužna je mesna zajednica.

zgrada skole– Salaš je uvek nekako odskakao u odnosu na druge mesne zajednice, jer je dosta i često ulagao u školu, pomagali su je ne samo novčanim sredstvima, nego i sopstvenim radom. Ima dosta meštana koji su zasukali rukave i radili na tome da svojoj deci, ali i budućim generacijama obezbede lepše, bolje,kvalitetnije uslove za učenje i što se toga tiče Salaščani su tu stvarno za primer – dodaje  Papić.

U školu u Salašu Noćajskom ide 50-ak učenika od prvog do četvrtog razreda, u selu ima formirana i grupa predškolaca, a nastava se odvija u dve smene.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „Kakve su nam škole, takva su nam sela” koji se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: