• petak, 14. jun 2024.
Krčedinska ada  – dragulj prirode
Projekti | Inđija
0 Komentara

Krčedinska ada – dragulj prirode

15. decembar 2017. godine

Priobalje ade je jedno od najvećih mrestilišta šarana u Evropi, jer voda koja poplavi priobalje i rukavce stvara idealnu sredinu za polaganje ikre. Osim šarana, ovde se mogu naći i štuke i babuške. Iako posete Krčedinskoj adi nisu učestale, Turistička organizacija opštine Inđija nekoliko puta u toku godine organizuje promo ture i foto-safari kako bi na najlepši način predstavili javnosti ovaj netaknuti rezervat prirode

Piše: Marija Balabanović

Mile PlavsicJedno od najlepših mesta na Dunavu koje pripada inđijskoj opštini jeste Krčedinska ada. Nalazi se na prostoru koviljsko-petrovaradinskog rita u rukavcu koji se proteže preko puta Krčedina, na površini od oko devet kvadratnih kilometara i obalom dugačkom oko deset kilometara. Ostrvo koje je pod zaštitom države sadrži velike površine sa šumskim kompleksom kanadske topole, brojne rukavce i bare i predstavlja pravi raj za avanturiste i ljubitelje prirode. Nekoliko stotina konja, podolskih goveda, balkanskih magaraca, mangulica i drugih životinja slobodno šetaju ostrvom.  Krčedinska ada je ne samo rezervat prirode, već i izvor života za stočare koji naseljavaju levu i desnu obalu Dunava, pa tako prebacuju svoju stoku kako bi je uzgajali na što prirodniji način. U periodu kada bi voda nadolazila, velikim skelama su životinje vraćali kući. Ovde dolaze stočari iz Kovilja , Gardinovaca, Šajkaša, Čortanovaca, Krčedina i Slankamena. Mile Plavšić iz Kovilja jedan od domaćina kaže da je ada idealno mesto za okupljanje ne samo stočara, već i svih ljubitelja prirode i ljudi dobre volje.

– Na adi sam svakodnevno jer životinje traže pažnju. Moram da vodim računa da ih nahranim ili im pomognem ukoliko se razbole. Naučio sam od veterinara sve ono što je potrebno, pa brinem o njima. Inače, nemam određeno vreme kada dolazim ovde, nekada i po nekoliko puta dnevno, mnogo volim svoj posao – kaže on.

Krcedin mapaMile je samo jedan od dvadesetak stočara na Krčedinskoj adi, a kako kaže do osamdesetih godina ih je bilo mnogo više.

– Do osamdesetih godina ovde smo imali oko 850 konja, preko 1.000 grla krava, 3.000 ovaca i toliko svinja, međutim broj životinja se drastično smanjio – kaže ovaj stočar.

Ada predstavlja rezervat za očuvanje genetskih resursa domaćih životinja. Životinje se hrane na potpuno prirodan način, bez koncentrata i hemijskih preparata, a kako tvrdi stočar koji maltene živi ovde, uslovi su kao u dobra stara vremena.

Mile proizvodi magareće mleko i navodi da je čuveno po brojnim lekovitim svojstvima.

Veliki broj zivotinja zivi na adi– Ovo mleko je dobro za kompletan organizam, a leči više vrsta bolesti poput astme, bronihitisa i mnogih drugih – ističe on I dodaje da je najsrećniji kada nekome može da pomogne.

Inače, on je zaljubljenik u prirodu, obožava da provodi vreme na adi i druži se sa životinjama, koje kako navodi, traže samo malo pažnje.

Adu u toku leta posećuju i neke divlje životinje koje dođu kopnom ili preplivaju na ostrvo, tako da je moguće pronaći šakale, divlje svinje, jelene i divlje patke. Pored toga, priobalje ade je jedno od najvećih mrestilišta šarana u Evropi, jer voda koja poplavi priobalje i rukavce stvara idealnu sredinu za polaganje ikre. Osim šarana, ovde se mogu naći i štuke i babuške. Iako posete Krčedinskoj adi nisu učestale, Turistička organizacija opštine Inđija nekoliko puta u toku godine organizuje promo ture i foto-safari kako bi na najlepši način predstavili javnosti ovaj netaknuti rezervat prirode.

 

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: