• subota, 2. mart 2024.
Da se ne zaboravi
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Da se ne zaboravi

9. septembar 2017. godine

Sremska Mitrovica – Uz poruku „Da se ne zaboravi“ u Sremskoj Mitrovici se nizom programa obeležava 75 godina od masovnog stradanja stanovništva Srema 1942. godine u Drugom svetskom ratu.

Polaganje venaca 21Tokom prepodneva, na Spomen groblju je služena Sveta arhijerejska luturgija, a potom su delegacije grada, Vojske Srbije, političkih organizacija i udruženja građana položile vence i cveće kraj spomen obeležja.

Prisutnima su se obratili profesor istorije Darko Tur, Nikola Stojšić iz vojvođanskog odbora Društva za istinu o NOB-u u Jugoslaviji i predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković koji je podsetio da je tokom Drugog svetskog rata poginulo više od 10 hiljada Sremaca, a da je u vreme zloglasne ustaške NDH u zločinačkoj akciji Viktora Tomića, tokom samo nekoliko meseci  na stratištima Vukovara, Rume Iriga, Zemuna i Sremske Mitrovice pobijeno više hiljada ljudi.

Baka polaze cvece– Najmasovniji zločini su se desili početkom septembra 1942. godine na Praoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici gde su dovođeni ljudi iz Golubinaca, Divoša, Šida, Bukovca, Šišatovca, Zemuna, Laćarka, Buđanovaca, Donjeg Tovarnika, Iriga, Jaska, Ležimira, Manđelosa, Čalme, Rume, Sremske Mitrovice i mnogih drugih mesta. Posle farsičnih suđenja, a često i bez suđenja, umoreni su na najsvirepiji i najneljudskiji način. Posle Drugog svetskog rata, narod Srema obeležio je ovo mesto kroz Memorijalni kompleks posvećen, ne samo žrtvama akcije Viktora Tomića, nego i svim postradalim, znanim i neznanim herojima koji su dali svoje živote boreći se protiv jednog od najkrvavijih zločina u istoriji – podsetio je Janković.- Na ovaj dan mi ih se sećamo, sa željom da se zlo više nikada ne ponovi, a žrtve nevino stradalih budu temelj na kojem će buduće generacije graditi bolje, pravednije i srećnije društvo.

U organizaciji Centra za kulturu “Sirmijumart” i Istorijskog arhiva Srem”, na Spomen groblju je izveden prigodan program.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: