• ponedeljak, 20. maj 2024.
Neraskidiva veza sa prirodom
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Neraskidiva veza sa prirodom

11. jun 2017. godine

Predavanjem o dendroterapiji završen projekat „Za čistije i zelenije škole Vojvodine”. Veliku posvećenost  tokom godinu dana trajanja programa u školi u Noćaju pokazala su 24 nastavnika, četiri pomoćna radnika, 185 učenika, a aktivnost je svesrdno pomogla i stručna služba škole

Pripremila: S.Đaković

скола з ноћајуU Noćaju, u izdvojenom odeljenju Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod “ Mačvanska Mitrovica, 6. juna je održano predavanje o dendroterapiji. Povod je bio svetski Dan zaštite životne sredine pa su u školi iskoristili  još jednom priliku da se povežuo sa prirodom, jer su cele školske 2016/2017. godine bili u programu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu nacionalne manjine-nacionalne zajednice pod nazivom „ Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“.

OLIVERA FILIPOVIC– Tokom predavanja o dendroterapiji uz pomoć “Power Point“ prezentacije, tekao je otvoren razgovor sa učenicima. Odmah smo praktično potvrdili komunikaciju čoveka i prirode u lokalnom šumarku i uvežbavali usvojeno znanje – rekla je nastavnica biologije i hemije Olivera Filipović , koja je koordinirala godišnji program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” i vodila dnevnik aktivnosti koji je uložen sa delovodnim brojem u školskoj biblioteci.

Veliku posvećenost su tokom trajanja ovog programa pokazala 24 nastavnika, četiri pomoćna radnika i 185 učenika, a aktivnost su svesrdno pomogli stručna služba škole, psiholog Biljana Božić i pedagog Biljana Hrgović.

Nauka u praksiOd aktivnosti “zeleni“, odnosno učenici uključeni u projekat  imali su radionice ikebane, reciklaže materijala, piramidalne vode, laboratorijske vežbe po temama,izradu zidnih novina – o AIDS-u, snu i snovima, piktogramima, vrstama ishrane, ekološkim definicijama, crvenim listovima zaštićenih živih bića, koordinate za izradu herbarijuma, ekoparazit-krpelj sa modelom. Obeleženi su važni datumi: Svetski dan borbe protiv side, Nacionalni dan bez duvanskog dima, Svetski dan voda, Dan planete zemlje, Dan ekologa, Svetski dan zaštite životne sredine. Uređen je enterijer etno baštice u korpama od pruća sa sobnim biljkam, a uređenje eksterijera izvršeno je sađenjem mladica voća, jorgovana, kana, zemnih pokrivača.

U ovoj seoskoj školi je gostovao planetarijum, profesori Prehrambeno šumarske i hemijske škole iz Sremske Mitrovice sa predavanjem o hemiji i zaštiti životne sredine, lekarka Bojana Canjar je govorila o reproduktivnom zdravlju, a školu je posetila pokrajinska sekretarka za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabaković.

– Anketirali smo lokalno stanovništvo o ekologiji, pisali smo kao “zeleni novinari” i radovi su nam izašli u časopisu „Čuvari ravnice“ u decembru. Imali smo saradnju  sa lokalnim preduzetnicima i mesnom zajednicom Noćaj, kao i oglašavanje u sredstvima informisanja, podseća nastavnica Olivera Filipović na neke od realizovanih programskih aktivnosti.

Upoređujući početno i konačno stanje nosioci projekta su zadovoljni posebno što je ova škola prvi put učestvovala u ovako obimnom projektu. Učeničko zalaganje pratili su direktor škole Slađan Papić i rukovodilac područnog odeljenja Petar Šarić, pružajući pomoć u svakom trenutku.

OKOLINA– Izveštaj i realizaciju našeg rada na programu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ u obliku Power Point prezentacije smo  poslali pozivaocu, odnosno Pokrajinskom sekretarijatu.  Duh mesta je eko pokrenut neprestanim trudom i samosvešću naših đaka. Poslali bi apel lokalnim žiteljima za eko naklonost, naime nisu nam izlazili u susret i naše aktivnosti su ometali čupanjem mladica, lomljenjem kako biljaka tako i dvorišnog inventara u školi, a isto i bacanjem ambalaže od dnevnog otpada. Reči lepota i lakoća imaju isto početno slovo, a povezuje ih poštovanje – rekla je nastavnica Olivera Filipović.

Pokrajinski program “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” ima za cilj podizanje svesti i lične odgovornosti za brigu o životnoj sredini, kao i podsticanje aktivnosti koje će doprineti negovanju i očuvanju čistijeg i zelenijeg ambijenta u obrazovnim ustanovama u Vojvodini.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta “Kakve su nam škole, takva su nam sela” koji se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: