• petak, 19. april 2024.
Na­čin dr­ža­nja i uz­ga­ja­nja te­la­di
Poljoprivreda
0 Komentara

Na­čin dr­ža­nja i uz­ga­ja­nja te­la­di

10. februar 2012. godine

Pro­iz­vo­đa­či ne­ma­ju sred­sta­va za ne­mi­nov­nu adap­ta­ci­ju obje­ka­ta

No­va pra­vi­la o za­šti­ti zdra­vlja ži­vo­ti­nja, lan­cu pro­iz­vod­nje hra­ne ži­vo­tinj­skog po­re­kla, do­bro­bi­ti ži­vo­ti­nja i za­šti­te ži­vot­ne sre­di­ne, po­sta­vlja­ju zah­te­ve da ze­mlje u raz­vo­ju pri­hva­te usvo­je­ne me­đu­na­rod­ne pro­pi­se, stan­dar­de i pro­ce­du­re ko­ji bi tre­ba­lo da bu­du osno­va za kon­ku­rent­nost, uklju­či­va­nje i op­sta­nak na evrop­skom i svet­skom tr­ži­štu po­ljo­pri­vred­nih pro­iz­vo­da. Sve far­me ko­je že­le da pro­iz­ve­du bez­bed­nu hra­nu vi­so­kog kva­li­te­ta, uz oču­va­nje do­bro­bi­ti ži­vo­ti­nja i upra­vlja­ne za­šti­tom ži­vot­ne sre­di­ne, mo­ra­će da pri­hva­te me­đu­na­rod­no stan­dar­di­zo­va­ne pro­ce­du­re pro­iz­vod­nje. Evrop­ska uni­ja je do­ne­la niz prav­nih nor­ma­ti­va ko­ji di­rekt­no uti­ču na sto­čar­sku pro­iz­vod­nju, a ko­je je i Re­pu­bli­ka Sr­bi­ja ugra­di­la u svo­je za­ko­ne i pra­vil­ni­ke ko­ji se od­no­se na sto­čar­sku pro­iz­vod­nju. Zah­te­vi ko­ji se po­sta­vlja­lju kroz za­ko­ne, pra­vil­ni­ke i pre­po­ru­ke di­rekt­no će uti­ca­ti na iz­grad­nju ili adap­ta­ci­ju i opre­ma­nje obje­ka­ta u go­ve­dar­stvu, svi­njar­stvu i ži­vi­nar­stvu sa ci­ljem is­pu­nje­na od­re­đe­nih uslo­va u od­go­ju go­ve­da, svi­nja i ži­vi­ne ko­je pred na­še po­ljo­pri­vred­ne pro­iz­vo­đa­če po­sta­vlja­ju evrop­ske nor­me.
Za­ko­nom o do­bro­bi­ti ži­vo­ti­nja, ure­đu­je se do­bro­bit ži­vo­ti­nja, pra­va, oba­ve­ze i od­go­vor­no­sti prav­nih i fi­zič­kih  li­ca, od­no­sno pred­u­zet­ni­ka, za do­bro­bit ži­vo­ti­nja,po­stu­pa­nje sa ži­vo­ti­nja­ma i za­šti­ta ži­vo­ti­nja od zlo­sta­vlja­nja, za­šti­ta do­bro­bi­ti ži­vo­ti­nja pri li­ša­va­nju ži­vo­ta, dr­ža­nju, uz­go­ju, pro­me­tu, pre­vo­zu, kla­nju i spro­vo­đe­nju ogle­da na ži­vo­ti­nja­ma, kao i dru­ga pi­ta­nja od zna­ča­ja za za­šti­tu do­bro­bi­ti ži­vo­ti­nja. Na osno­vu čla­na 18. stav 4, Za­ko­na o do­bro­bi­ti ži­vo­ti­nja, mi­ni­star po­ljo­pri­vre­de, tr­go­vi­ne, šu­mar­stva i vo­do­pri­vre­de Re­pu­bli­ke Sr­bi­je do­no­si Pra­vil­nik o uslo­vi­ma za do­bro­bit ži­vo­ti­nja u po­gle­du pro­sto­ra za ži­vo­ti­nje,pro­sto­ri­ja i opre­me u objek­ti­ma u ko­ji­ma se dr­že, uz­ga­ja­ju i sta­vlja­ju u pro­met ži­vo­ti­nje u pro­iz­vod­ne svr­he, na­či­nu dr­ža­nja, uz­ga­ja­nja i pro­me­ta po­je­di­nih vr­sta i ka­te­go­ri­ja ži­vo­ti­nja, kao i sa­dr­ži­ni i na­či­nu vo­đe­nja evi­den­ci­je o ži­vo­ti­nja­ma. (Pra­vil­nik ob­ja­vljen u “Slu­žbe­nom gla­sni­ku RS” broj 6/10).

Od 1. ja­nu­a­ra sto­ča­re če­ka­ju evrop­ski stan­dar­di

U čla­nu 10. ovo­ga pra­vil­ni­ka de­fi­ni­sa­ni su uslo­vi o iz­gle­du, kva­li­te­tu i ve­li­či­ni objek­ta,tj. pro­sto­ru ko­ji tre­ba da se obez­be­di, kao i po­treb­noj opre­mi ko­ju obje­kat mo­ra da po­se­du­je u objek­tu za dr­ža­nje i od­goj te­la­di. Čla­nom 11. je de­fi­ni­sa­no da te­lad od 8 ne­de­lja sta­ro­sti se dr­že u gru­pi, da sva­ko te­le mo­ra da ima do­volj­no pro­sto­ra da mo­že da se okre­ne, usta­ne i leg­ne i za nje­ga mo­ra da se obez­be­di naj­ma­nja po­vr­ši­na po­da u od­no­su na te­le­snu ma­su i to:
– 1,5 m² za te­le ko­je ima ma­nje od 150 kg ži­ve va­ge,
– 1,7 m² za te­le od 150 kg do 220kg ži­ve va­ge,
– 1,8 m² za te­le ko­je ima vi­še od 220 kg  ži­ve va­ge, i ovo va­ži za vla­sni­ke ko­ji uz­ga­ja­ju ma­nje od 6 te­la­di.
U ovom čla­nu za­ko­na je ta­ko­đe de­fi­ni­sa­no ka­da i u ka­kvom bok­su mo­že te­le da se dr­ži tj. da boks mo­ra bi­ti ši­ri­ne naj­ma­nje ko­li­ka je vi­si­na gre­be­na te­le­ta a du­ži­na bok­sa naj­ma­nje jed­na­ka du­ži­ni te­le­ta.U čla­nu 13 se na­vo­di da se te­lad ne sme­ju dr­ža­ti ve­za­na i da im se ne sme sta­vlja­ti br­nji­ca, da te­lad ko­ja se dr­že u gru­pi mo­gu da bu­du ve­za­na sa­mo dok se hra­ne mle­kom ili mleč­nom za­me­nom, ne du­že od jed­nog sa­ta. Čla­nom 14 se de­fi­ni­še da is­hra­na i na­pa­ja­nje mo­ra bi­ti pri­me­re­na sta­ro­sti, te­ži­ni i fi­zi­o­lo­škim po­tre­ba­ma ži­vo­ti­nja u ci­lju nji­ho­vog zdra­vlja i do­bro­bi­ti.
Sve od­red­be ovog pra­vil­ni­ka stu­pa­ju na sna­gu 1. ja­nu­a­ra 2012.go­di­ne.
Zah­te­vi ko­ji se po­sta­vlja­lju kroz za­ko­ne, pra­vil­ni­ke i pre­po­ru­ke, tra­že no­va fi­nan­sij­ska ula­ga­nja što na­ša go­ve­dar­ska pro­iz­vod­nja ne­će mo­ći da iz­dr­ži, sto­ga je za oče­ki­va­ti da sto­ča­ri u bu­du­ćem pe­ri­od do­bi­ju ve­ća fi­nan­sij­ska sred­stva kroz sub­ven­ci­je ili po­volj­ne kre­di­te,za is­pu­nje­nje ovih zah­te­va,či­me bi se stvo­ri­li uslo­vi za op­sta­nak na evrop­skom i svet­skom tr­ži­štu po­ljo­pri­vred­nih pro­iz­vo­da.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: