Tradicionalni „Dan mangulice“ juče je u Rezervatu „Zasavica“ u severnoj Mačvi okupio prošle subote veliki broj gostiju iz zemlje i sveta. Posetioci su mogli da degustiraju i kupe proizvode od mangulice, autohtone rase svinja, a samo tog dana moglo se kupiti i sveže meso za koje je pouzdano utvrđeno da blagotvorno deluje na organizam.
„Dan mangulice“ se polako učvrstio u kalendar značajnih privredno-turističkih manifestacija jer priču o lakom holesterolu koji ima lekovita svojstva, za razliku od teškog holesterola od belih svinja, upravnik rezervata „Zasavica“ Slobodan Simić već sada uspešno „prodaje“ širom sveta.
– Nema mnogo proizvoda od mangulice i zato su veoma traženi. Ne samo zbog lekovitog holesterola, već i zbog toga što je pouzdano dokazano da sastav mesa i slanine mangulice imaju lekovit efekat i na kostobolju – neumaran je Simić u propagiranju rase kojoj je rezervat uzgajivač i čuvar genetskih resursa.
A, đakonija koje plene, ne bi bilo bez vrsnih majstora poput Dragana Slavkića Lođe čija je ekipa neumorno tranžirala polutke pretvarajući ih u komade mesa po želji kupaca, ali i majstora za čvarke Đorđa Belomarkovića koji nam je „odao“ recept za čvarke od, razgrabljene po hiljadu dinara za kilogram.
– Čim se stavi mast, u oraniju se naspe 7-8 litara vode, a posle petnaestak minuta sipamo mleko. U tom slučaju, ne cedi se mast pomalo, već kad čvarak dobije lepu boju, skinemo celu oraniju i cedimo – kaže Đorđe Belomarković iz Zasavice 2 kome su pomagali sinovi Nebojša i Nenad, kao Mirko Marić i Radovan Ćirić.
– Čvarci od mangulice su najbolji i najlepši, posebno ako je svinja nešto starija. Ovde se ne kolje svinjče mlađe od dve godine. Cedimo na presu, a solimo malo više. Mora se piti vina, a ako nisu slani, teško to ide – priča Belomarković i objašnjava da od četiri svinjčeta bude jedna oranija masti.
– Mangulica ima manje mesa od belih svinja, a kvalitet je odličan. Možemo pričati koliko hoćemo, ne vredi dok čovek ne proba. Po meni, to je laka hrana. Treba jesti meso i mast mangulice i uveče i ujutro videti da čoveku nije ništa, nema nikakvih problema. Zato tvrdim da je to laka hrana – kaže Belomarković.
Zasavica svake godine osvaja sve više novih poklonika. Ove godine, po prvi put su, ovde organizovano stigli i članovi Srpskog kulturno-prosvetnog društva „Prosjeta“ iz Tuzle. Milena Micić – Mehmedagić kaže da je došla grupa od tridesetak Tuzlaka.
– Gledala sam na televiziji priču o Zasavici i oduševila se kad sam čula upravnika Simića kako ponosno priča o mangulicama, prirodi, retkostima… Otvorimo sajt, vidimo fotografije i tako odlučimo da dođemo – kaže Milena Micić – Mehmedagić.
Osim proizvoda od mesa, bilo i „pratećih sadržaja“ za svačiji džep. Između ostalih, tu je bio i Nikola Hemun, koji je doneo raznovrsne, prirodne proizvode. Čuveni „skočko“s Banstola, mešavina meda i oraha za koju tvrde da poboljšava potenciju, prodavao se od 200 do hiljadu dinara, zavisno od pakovanja. Slatko od belih trešanja od 200 do 400 dinara, slatko od smokve i dunje 300 dinara, ajvar od 300 do 500 dinara, salate od 200 do 400, a rakije od šljive, kajsije, kruške, dunje i loza od 500 do hiljadu dinara.
Ž.Negovanović